Deze week werden de donkerste vermoedens van een groep donorkinderen, verwekt in een kliniek in Barendrecht, bevestigd. Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat heeft naast het sperma van donoren ook zijn eigen zaad gebruikt. Het nieuws sloeg in als een bom.

EenVandaag spreekt met Wendy Nendels. Ze weet sinds maandag dat Jan Karbaat haar biologische vader is. Maar voor hem heeft ze geen goed woord over. Het is een ‘vieze, vuile huichelaar’, vertelt ze. 

De arts heeft nooit open kaart gespeeld met haar ouders over zijn donaties. Haar ouders kregen informatie over een donor die dus achteraf gezien helemaal niet de donor was. Maar bij Wendy zelf overheerst, na de eerste shock, ook blijdschap. Ze heeft er in één klap achttien halfbroertjes en -zusjes bij.

Vermoedens

Al lange tijd waren er vermoedens bij donorkinderen en hun ouders dat dokter Jan Karbaat zelf ook sperma doneerde voor de bevruchting. Ze spanden een rechtszaak aan om via de rechter het DNA van de arts af te dwingen. Maar vlak voor de zitting bleek de 89-jarige arts overleden te zijn. 

Nu blijkt dat na het overlijden van Jan Karbaat een zoon van hem zich heeft gemeld bij de DNA-databank van het Fiom. Daar werd zijn DNA gematcht met dat van de ingeschreven donorkinderen. Dit leverde 19 matches op. Voor hen staat vast dat ze dus familie zijn van Jan Karbaat.

Onzekerheid

Maar lang niet alle donorkinderen staan ingeschreven in de DNA-databank voor donoren en donorkinderen. Bij hen is de onzekerheid of Karbaat hun vader is, er deze week alleen maar groter op geworden.

Zo vertelt donorkind Joey Hoofdman in de uitzending. Hij hoopt vurig dat de rechter volgende week alsnog zal bepalen dat het DNA van de overleden arts op basis van zijn oude, persoonlijke spulletjes onderzocht en gebruikt mag worden. Pas dan weet hij met zekerheid of de omstreden vruchtbaarheidsarts zijn biologische vader is en kan hij eindelijk verder met zijn leven.  

In samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis heeft Fiom de KID-DNA Databank ontwikkeld. Hierin kunnen zowel donoren als donorkinderen zich inschrijven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.