Zeker negentien donorkinderen zijn de biologische kinderen van dokter Karbaat. Ze blijken een match met een wettig kind van Karbaat. Dat meldt het Fiom aan EenVandaag. 

De donorkinderen zijn gisteren op de hoogte gebracht door de instantie voor donorkinderen en donoren. Het Fiom beheert een dna-databank waar donorkinderen en donoren zich kunnen inschrijven en op zoek kunnen naar een match. 

Na de dood van de omstreden vruchtbaarheidsarts in april dit jaar heeft zich een wettig kind van hem gemeld bij de databank. Het DNA van deze zoon of dochter van Karbaat is vervolgens vergeleken met het DNA van de donorkinderen in de DNA-databank. Hieruit kwamen 18 matches naar voren. 

Het aantal kan nog oplopen omdat veel donorkinderen die verwekt zijn via MC Bijdorp van dokter Karbaat nog niet staan ingeschreven bij de databank van het Fiom. Hierdoor heeft er met hun DNA-materiaal nog geen vergelijking plaats kunnen vinden.

Dokter Karbaat werd er door donorkinderen en hun ouders al langer van verdacht zelf sperma te hebben gedoneerd. Dit zou hij aan een van de donorkinderen hebben toegegeven. Zij spanden onlangs een rechtszaak aan om het DNA van de arts te kunnen vergelijken met hun eigen DNA.

De uitspraak in deze rechtszaak is op vrijdag 2 juni 2017. 

In samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis heeft Fiom de KID-DNA Databank ontwikkeld. Hierin kunnen zowel donoren als donorkinderen zich inschrijven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.