Ouders en donorkinderen hebben een rechtszaak aangespannen om de herkomst van donorzaad te achterhalen. Ze willen weten of meerdere kinderen verwekt zijn met het zaad van de begin april overleden Jan Karbaat, directeur van een vruchtbaarheidskliniek in Barendrecht.

Hierover dient op 12 mei een rechtszaak. Karbaat gaf bij leven toe dat hij sperma van verschillende donoren mixte. En bij tekort doneerde hij zelf. De donorkinderen willen nu met de rechtszaak DNA-materiaal afdwingen om zo vast te stellen of Kardaat hun biologische vader is. Ook willen ze dat hun financiële schade vergoed wordt.

Een paar weken geleden ontdekte Joey dat hij mogelijk ook verwekt is door Karbaat. Advocaat Tim Bueters staat moeders bij die zaad kregen via de kliniek en mensen die denken dat Karbaat hun donor is.

Bekijk hier een uitgebreide versie van het gesprek dat we hadden met Joey

Misstanden

EenVandaag volgt de misstanden van MC Bijdorp in Barendrecht, waar Jan Karbaat directeur was, al langer. In de zomer van 2014 brachten we onze eerste reportage over kinderen die in MC Bijdorp waren verwekt en donorpaspoorten kregen vol foutieve informatie over hun biologische vader. We spraken ook een donor met autisme die naar eigen zeggen met zijn frequente donaties aan de kliniek van Jan Karbaat zo’n tweehonderd kinderen had verwekt.

Afgelopen jaar vertelde donorkind Monique Aarts in EenVandaag over haar zoektocht naar haar donor. Zij heeft sterke vermoedens dat dokter Jan Karbaat haar biologische vader is. Daar hoopt ze met de rechtszaak eindelijk helderheid over te krijgen.

update
clock 25-04-2017 18:32

‘Mogelijk vijf IVF-klinieken die rommelden met sperma’

De omstreden IVF-kliniek Bijdorp, waar is gerommeld met donorzaad, staat mogelijk niet alleen. Ties van der Meer, voorzitter van de Stichting Donorkind, stelt in EenVandaag dat zijn stichting dezelfde soort klachten over vijf andere IVF-klinieken heeft ontvangen: “Over in ieder geval vijf andere klinieken krijgen we dezelfde signalen, dezelfde soort klachten.”

De overheid heeft eigenlijk geen toezicht gehouden op de IVF-klinieken, aldus Van der Meer. “De Inspectie had moeten kijken naar wat er daadwerkelijk gebeurde daar.” Stichting Donorkind wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de klachten en signalen over andere klinieken gaat onderzoeken.

De betrokken arts van IVF-kliniek Bijdorp, Jan Karbaat, overleed anderhalve week geleden. Mogelijke donorkinderen wilden via een rechtszaak afdwingen dat ze DNA van Karbaat zouden krijgen om dit te vergelijken met hun eigen DNA. Nu Karbaat is overleden, zijn ze aangewezen op directe familie van Karbaat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.