Vandaag kregen 47 donorkinderen te horen dat het DNA van 'spermadokter' Jan Karbaat gebruikt mag worden voor een verwantschapsonderzoek.

Daarmee krijgen zij misschien eindelijk uitsluitsel: is Jan Karbaat hun vader of niet? Advocaat Tim Bueters stond de donorkinderen bij. Hij vertelt dat de opluchting bij hen groot was toen de rechter het vonnis uitsprak. "De uitspraak is voor hen echt heel erg belangrijk. Ze zitten er namelijk enorm mee. Er zitten ook kinderen tussen die niet meer goed functioneren omdat ze in een identiteitscrisis terecht gekomen zijn."

Advocaat Tim Bueters in gesprek bij Radio EenVandaag over de uitspraak in de zaak van de Karbaatkinderen.

Schadevergoeding

Iemand die ook lange tijd wacht op dit moment is Tanja Koopmans. Haar inmiddels 19-jarige zoon is verwekt in de kliniek van Karbaat. De opluchting bij Koopmans is groot. "We kunnen nu misschien wel uitsluiten dat de heer Karbaat zijn vader is."

De vermoedens begonnen bij Koopmans toen ze een item op tv zag over de in opspraak geraakte praktijk van Karbaat. "Toen dacht ik: o jee, ik ben hier ook geweest." Ze vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de familie het verwantschapsonderzoek probeert tegen te houden.

Tanja Koopmans: 'Ook als mijn zoon niet van Karbaat is, wil ik een schadevergoeding'

"Ik vind eigenlijk dat iedereen recht heeft op schadevergoeding als ik heel eerlijk ben", zegt Koopmans. "En dan maakt het niet uit of mijn zoon uiteindelijk wel of geen Karbaatkind is. We zijn met zijn allen door een onmenselijke tijd zijn gegaan."

info

Tijdlijn

2004: Er wordt een nieuwe wet aangenomen waardoor anoniem doneren van sperma niet meer mogelijk is. De gegevens van de donor zijn opgeslagen zodat het kind voortaan zijn afkomst kan achterhalen.

2009: De kliniek van Jan Karbaat in Bijdorp wordt door de Inspectie van Gezondheidszorg gesloten, omdat die na onderzoek niet zou voldoen aan de zogenoemde WVKL-erkenning.

2010: Steeds meer misstanden over de kliniek komen aan het licht. Zo zouden donorpaspoorten valse informatie bevatten over het uiterlijk, erfelijke aandoeningen en het beroep van de donorvader. Kortom, Karbaat nam het niet zo nauw met de regels.

In diezelfde periode vertelt Moniek Wassenaar aan de media dat ze sterke aanwijzingen heeft dat Karbaat haar biologische vader is. Ze zoekt hem op en Karbaat geeft volgens haar toe dat hij zijn zaad zou hebben gebruikt om tientallen vrouwen mee te bevruchten.

2017: De media-aandacht leidt ertoe dat er door de jaren heen een groep ontstaat van tientallen donorkinderen die beweren een kind te zijn van Karbaat. Vooral de uiterlijke gelijkenissen zijn een leidraad. Middels een kort geding willen ze hem dwingen DNA af te staan. De dokter ontkent de beschuldigingen en weigert dit.

Karbaat overlijdt in 2017. De rechter staat de donorkinderen in het kort geding toe om DNA van Karbaat veilig te stellen, maar het mag nog niet gebruikt worden voor een verwantschapsonderzoek. Het materiaal wordt veiliggesteld in een kluis. De weduwe van Karbaat is absoluut tegen het vrijgeven van het DNA om privacy redenen.

2018: De donorkinderen en ouders stappen opnieuw naar de rechter om het DNA van Karbat te mogen gebruiken.

2019: Volgens de rechtbank worden met een dna-onderzoek de persoonlijke belangen van Karbaat niet direct geraakt. Dat belang weegt niet op tegen dat van de donorkinderen. De groep van 47 krijgt toestemming om verwantschapsonderzoek te doen, en zo is de puzzel bijna gelegd.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.