Wie is mijn vader? Dat is de vraag die verschillende donorkinderen zich stellen. Ouders en donorkinderen hebben een rechtszaak aangespannen om de herkomst van donorzaad te achterhalen. Ze willen weten of meerdere kinderen verwekt zijn met het zaad van de begin april overleden Jan Karbaat, directeur van een vruchtbaarheidskliniek in Barendrecht.

Hierover dient op vrijdag een rechtszaak. Karbaat gaf bij leven toe dat hij sperma van verschillende donoren mixte. En bij tekort doneerde hij zelf. De donorkinderen willen nu met de rechtszaak DNA-materiaal afdwingen om zo vast te stellen of Kardaat hun biologische vader is. Ook willen ze dat hun financiële schade vergoed wordt.

Verslaggever Maaike Kempes is vandaag in de rechtbank om de zaak te volgen. Er zijn zo'n 35 mensen in de zaal. Velen van hen vermoeden dat vruchtbaarheidsdokter Karbaat hun vader is. 

De grote vraag is nu of het DNA van Karbaat mag worden gebruikt voor onderzoek. Dat is de enige manier om te weten te komen of hij de vader is van de donorkinderen. Onlangs overleed de dokter.

Zijn spullen, zoals een tandenborstel en een wandelstok, zijn in beslag genomen. In deze zaak moet bepaald worden of met het DNA dat op zijn spullen zit, onderzocht mag worden of dat DNA terug te vinden is bij de donorkinderen.

Er zijn drie opties op DNA te verkrijgen, nu Karbaat overleden is. Dat kan met wangslijm van de familie, door het lichaam op te graven of door DNA van zijn spullen af te halen. De donorkinderen hopen op die laatste optie. Hun advocaat wijst op het recht om te weten van wie je afstamt. 

De tegenpartij, die de familie van Karbaat verdedigt, ziet het anders. Zij zeggen dat Karbaat een pionier is op het gebied van vruchtbaarheid, dat hij veel ouders gelukkig heeft gemaakt. Ze vinden dat de eisers geen rekening houden met de nabestaanden. Ze begrijpt dat de kinderen willen weten wie hun vader is, maar stelt dat donorbehandeling nu eenmaal samengaat met onzekerheid. 

De nabestaanden van Karbaat eisen de spullen terug. Hun advocaat betwist het recht van de donorkinderen om te weten wie hun vader is. Ook wordt gezegd dat Karbaat hier niet aan mee wilde werken. 

De rechter doet 2 juni om 13.00 uur uitspraak. 

Hier de reactie van donorkinderen Monique en Joey als ze net van de rechtbank vandaan komen:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.