Steunen we het coronabeleid van het kabinet nog? En hoe gedragen we ons? Het RIVM houdt het nauwlettend in de gaten door dit elke week te peilen onder duizenden Nederlanders.

Morgen worden de coronamaatregelen verruimd. De gevolgen daarvan worden nauwkeurig gemonitord door het RIVM. Niet alleen om de verspreiding van het virus in de gaten te houden, maar ook om ons gedrag te monitoren, en te peilen hoe we ons voelen. Want de maatregelen werken alleen als er voldoende draagvlak voor blijft bestaan.

'Meer dan 90 procent heeft begrip voor coronabeleid'

"Het virus is het probleem. De oplossing zit in ons gedrag, dat wat we met zijn allen doen", zegt psycholoog Marijn de Bruin van de 'Corona gedragsunit' van het RIVM. "Sinds half maart monitoren we hoe de Nederlanders omgaan met de coronamaatregelen, waar ze behoefte aan hebben en hoeveel draagvlak er is. En dat draagvlak is onveranderlijk hoog." Meer dan 90 procent zou nog altijd begrip hebben voor het coronabeleid.

Het beeld, dat op warme dagen ontstaat, dat we er met zijn allen opuit trekken en ons niets van de coronaregels aantrekken klopt niet volgens het RIVM. "Wij meten niet op één dag maar continu. Het blijkt dat de Nederlanders erg bereidwillig zijn om zich aan de coronamaatregelen te houden, en ook geloven dat de maatregelen effectief zijn."

Lees ook

Niet ik maar wij

De belangrijkste reden dat mensen zich aan de anderhalve meter en hygiëneregels houden, is de angst dat ze mogelijk iemand anders kunnen besmetten. "Die angst is de belangrijkste motivator", zegt de Bruin. "Maar daarnaast moeten mensen ook de regels kunnen begrijpen, en toe kunnen passen, anders gaat het niet werken".

"Dit inzicht leidde er al toe dat er niet meer alleen gezegd wordt: was je handen. Er wordt nu ook gezegd wanneer je dat vooral moet doen: als je uit huis gaat, als je thuiskomt, als je eten maakt of voorbereidt, na het toiletbezoek." Het verbaast de Bruin niet dat de steun voor het coronabeleid zo breed is. "De epidemie had ik niet verwacht, maar wel dat we met zijn allen de handen ineen zouden slaan om er samen door te komen".

Lees ook

Lange termijn

Het RIVM vraagt ook aan mensen of ze denken over 6 maanden nog altijd begrip te hebben voor de bestaande maatregelen. Dan blijkt dat het draagvlak iets afneemt wanneer het gaat om thuiswerken, en het bezoeken van ouderen.

Het maken van beleidskeuzes laat de Bruin graag over aan de politiek: "Het enige dat wij doen is uitvragen en conclusies trekken. Onze data gaan vervolgens naar de gemeentelijke, provinciale en landelijke overheid."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.