Een biertje drinken op het terras of ergens een hapje eten. Door de versoepeling op 1 juni zal het werk van handhavers veranderen zegt boa Brian, werkzaam in Vlaardingen. "Ik denk dat we meer moeten waarschuwen en vaker meldingen krijgen van overlast."

Maandag 1 juni, 12 uur 's middags, is het eindelijk zover: na ruim 2 maanden sluiting openen kroegen en restaurants weer de deuren. Burgemeester Bas Eenhoorn van Vlaardingen is enthousiast, maar hoopt wel dat het niet te druk wordt: "Als het mooi weer is lopen terrassen snel vol, ik hoop dat het niet uit de hand loopt. Er komen sowieso situaties waarin boa's (buitengewoon opsporingsambtenaar, red.) moeten optreden."

Lees ook

'Wij staan in de frontlinie'

Handhavers Brian en Ibrahim spreken nu al wekenlang mensen op straat en in het park aan op de coronaregels. Het zijn veelal waarschuwingen, maar soms delen ze als boa ook een boete uit. "Wij staan in de frontlinie. Je merkt nu echt dat mensen steeds agressiever worden. Je voelt dat het sneller uit de hand kan lopen."

Om gewelddadige incidenten met boa's zoals op het strand van IJmuiden te voorkomen, wil burgemeester Eenhoorn daarom de twintig handhavers in zijn stad veel beter bewapenen. "Ik ben er een groot voorstander van om boa's die zekerheid te geven. Dat kan stap voor stap: eerst handboeien, dan pepperspray en tenslotte ook een wapenstok. Uiteraard alleen met een goede training."

'Geweldsmonopolie ligt bij de politie'

Boa's vragen al jaren om meer wapenuitrusting. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus is juist een fel tegenstander van verdere bewapening van handhavers, zo liet hij deze week weten: "Het geweldsmonopolie ligt in Nederland nu eenmaal bij de politie."

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nationale Politie zien verder opbouwen van de wapenuitrusting van boa's niet zitten. Oud-korpschef Erik Akerboom benadrukte een jaar geleden in NRC dat boa's in gewelddadige situaties moeten terugstappen en de politie moeten waarschuwen. "Dan draait het om veiligheid en dat is politiewerk."

Oplossingen op lokaal niveau

Lokale bestuurders zijn daarom creatief door hun eigen veiligheidsbeleid te ontwikkelen. Omdat boa's gemeenteambtenaren zijn verschilt het nu per gemeente welke maatregelen er genomen worden om hen te beschermen. In Rotterdam hebben ze een eigen oplossing bedacht om incidenten met boa's te voorkomen, vertelt wethouder handhaving Bert Wijbenga.

"Met een snellere noodknop voor boa's zorgen we dat de politie er echt eerder is. Risicovolle situaties proberen we beter te voorspellen. Handhavers gaan bovendien veel nauwer samenwerken met de politie", zegt de wethouder. "Daarmee wordt het werk veiliger."

Lees ook

Boa is 'blok aan het been' van de politie

Maar die samenwerking tussen boa's en de politie verloopt niet altijd even soepel, vindt burgemeester Eenhoorn in Vlaardingen. "Ik ben zeer groot voorstander van koppels: een agent en een boa samen op pad sturen. Maar wat zegt de politie dan? 'Dat vinden we niet zo handig, want die boa kan niet wat wij willen, die is een blok aan ons been.' Dus moeten we ervoor zorgen dat die boa veel gelijkwaardiger is."

Handhavers Brian en Ibrahim hopen dat minister Grapperhaus er nog eens heel goed over nadenkt. "Juist in deze coronatijd zijn wij erg zichtbaar", zegt Ibrahim. "Wij hebben veel meer taken erbij gekregen en de politie doet steeds minder. Geef ons dan ook die handboeien, wapenstok en pepperspray. Wij doen gewoon ons werk."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.