Vanaf 1 juni mag je weer een drankje doen op het terras, een filmpje pakken en naar het museum. Hiermee wordt de grootste stap sinds het uitbreken van het coronavirus gemaakt. Wat verandert er allemaal?

Bij vrijwel alle nieuwe maatregelen blijft de anderhalvemeterregel gelden. Maar we kunnen gelukkig weer naar buiten en naar plaatsen waar we andere mensen ontmoeten. Dit hangt af van het aantal besmettingen. Deze 10 maatregelen gaan in ieder geval door.

1. Publieke ruimte

Je mag weer bij elkaar komen in de publieke ruimte: en dat zonder maximum. Wel moet je de anderhalve meter-regel respecteren. Met meer dan drie personen dichter dan anderhalve meter op elkaar? Dan wordt er gehandhaafd. Dit geldt overigens niet voor mensen uit hetzelfde huishouden, kinderen tot en met 12 jaar en gehandicapten met begeleiders.

2. Terrassen gaan weer open

Het is met het mooie weer de komende weken misschien wel de meest bejubelde verruiming: de terrassen gaan weer open en nog wel zonder maximum aantal bezoekers. Je moet wel aan tafel of aan de bar zitten en ook hier geldt de anderhalvemeterregel. De horecaondernemer is verantwoordelijk voor het bewaken hiervan.

3. Cafés en restaurants

Je kunt weer uit eten en ook weer een biertje pakken. Met je vrienden als je wilt, maar hou dan wel anderhalve meter aan. Horeca mogen tot 30 gasten tegelijk ontvangen. Clubs, discotheken en sportkantines blijven voorlopig nog dicht. Van de horecaondernemer wordt verwacht dat hij toeziet op de naleving van de regels en is dan ook zelf verantwoordelijk. Je moet vooraf reserveren. Bij de reservering wordt gevraagd of je geen klachten hebt.

4. Theater en bioscoop

Theaters, bioscopen en concertzalen mogen weer open als ze niet meer dan 30 gasten tegelijk ontvangen. Ook hier moet je vooraf reserveren en gevraagd of je geen klachten hebt. Anderhalve meter is ook hier de norm. Ook festivals kunnen weer, maar ook met maximaal 30 bezoekers en het houden van anderhalve meter afstand.

Op 1 juni gaan de bioscopen weer open, na 11 weken dicht te zijn geweest door de coronacrisis. Toch gaat een bezoekje er dan heel anders uit zien dan we gewend zijn. Verslaggever Bart Hettema en zijn dochter proberen het vast uit.

5. Musea

Ook een bezoekje aan het museum wordt weer toegestaan als je van tevoren reserveert. Je zit wel vast aan een tijdslot. Met hoeveel andere bezoekers je in hete museum rondloopt hangt af van de grootte van het museum. In musea moeten de afstandsregels in acht worden genomen.

6. Muziekscholen

Muziekscholen en centra voor de kunsten mogen weer open, met maximaal 30 bezoekers tegelijk. Ook hier is een reservering verplicht en een risicogesprek is ook hier de standaard.

7. Voortgezet onderwijs

Het voorgezet (speciaal) onderwijs wordt weer opengesteld. Wel gaat ook hier de anderhalvemeterregel gelden, waardoor scholen niet alle leerlingen tegelijk kunnen ontvangen. Vanaf 8 juni gaat het basisonderwijs wel weer zo volledig mogelijk open.

8. Mondkapje in het ov

Het ov blijft alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Het dragen van een niet-medisch mondkapje in het ov wordt verplicht voor mensen van 13 jaar en ouder. De vervoerder is zelf verantwoordelijk voor de handhaving. Op perrons en stations is het mondkapje niet verplicht, de anderhalvemeter-regel wel.

Mondkapjes komen in alle soorten en maten voorbij. Maar heeft het wel zin om ze te dragen in de strijd tegen het coronavirus? Verslaggever Tom van ’t Einde legt het uit.

9. Noodzakelijke samenkomsten

In gebouwen die publiek toegankelijk zijn mag je in totaal met 30 mensen bij elkaar komen. Verplichte samenkomsten en samenkomsten die noodzakelijk zijn voor de voortzetting van bedrijven en instellingen, zoals raadsvergaderingen of aandeelhoudersvergaderingen, mogen tot 100 mensen toelaten. Deze uitzondering geldt ook voor markten, bibliotheken, pretparken, dierentuinen en musea.

10. Jongeren

En wordt dan nergens de anderhalvemeter-regel losgelaten? Toch wel. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen samen buiten sporten. Een ouderwets potje voetbal of samen fietsen wordt dan weer mogelijk.