Arnhemse café-eigenaren houden hun hart vast. Vanaf 1 juni mogen de terrassen weer open, maar wat als mensen te massaal toestromen? En wie is er verantwoordelijk voor de drukte op de pleinen? "Straks staan ze allemaal voor je deur, ik lig er wakker van."

Liesbeth de Zoete is eigenaresse van café De Schoof op de Korenmarkt in Arnhem. Ze verwacht dat mensen langzamerhand weer lekker willen gaan stappen, maar dat zal moeilijk gaan in de anderhalvemetersamenleving. "Hoe gaan we dat indammen?" vraagt ze zich af.

Kopzorgen over financiën en toegangsbeleid

Vanaf 1 juni mogen terrassen open met zitplaatsen aan tafels waarbij anderhalve meter afstand kan worden gehouden. In de horecazaken mogen maximaal dertig personen naar binnen, inclusief personeel, ook met inachtneming van anderhalve meter.

Normaal gesproken kan De Zoete in haar café zo'n 200 tot 300 man kwijt. Met de nieuwe regels zijn dat er vermoedelijk maximaal vijftien. Plus nog een aantal op het terras. Financieel geeft dat haar al kopzorgen, maar ook qua toegangsbeleid. "Iedereen wil ons steunen en dus zo snel mogelijk weer langskomen, maar dat zal niet gaan."

Lees ook

Appèl op eigen verantwoordelijkheid

Jan van Hooijdonk, voorzitter van Horeca Nederland, afdeling Arnhem, deelt de zorgen van de horecaondernemers op de Korenmarkt. Hij kan zich voorstellen dat er speciale hostessen komen bij de toegangen tot het plein, om mensen mondjesmaat toe te laten. "En dan is vol gewoon vol." Hij doet een appèl op de eigen verantwoordelijkheid van cafébezoekers. "Ik heb het niet alleen over raddraaiers, maar ook over mensen die een biertje komen doen en elkaar daarbij vrolijk willen omhelzen: 'doe dat niet'. Het is echt aan onszelf, anders worden de vrijheden zo weer teruggeschroefd."

Of er echt hostesses gaan komen, is nog niet duidelijk. Liesbeth de Zoete overlegt zo nu en dan met de gemeente via beeldbellen. Vol spanning kijkt ze naar de persconferentie van 19 mei waar meer duidelijk zal worden. "Pas dan kunnen we echt de puntjes op de 'i' gaan zetten, denk ik."

'We zullen niet alle terrassen bespioneren'

Hubert Bruls is burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad waar ook Arnhem aan deelneemt. Ook hij kijkt alvast vooruit naar 1 juni. "Wij zullen niet al die terrassen gaan bespioneren, maar er zal natuurlijk wel worden opgelet vanaf 1 juni."

De regel is heel simpel, vertelt Bruls. "Dat is anderhalve meter afstand houden. Loopt het uit de hand en hangen mensen bij elkaar om de nek, dan is in de eerste plaats de horeca-eigenaar verantwoordelijk. Als afspraken niet worden nageleefd, zal er worden gehandhaafd."

Liefst voor Pinksteren al open

Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland is verbaasd over de angst van de Arnhemse café-eigenaren voor de drukte. "Het is de eerste keer dat ik hierover hoor. Ik hoor alleen maar dat horecaondernemers erg blij zijn dat ze weer open mogen."

Het liefst zou hij zien dat de cafés al voor het Pinksterweekeinde de deuren openen. Zijn advies aan de Arnhemse ondernemers is het gesprek aan te blijven gaan met de gemeente, omdat zowel de gemeenten als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten erg medewerkend zijn.

Café-eigenaren in Arnhem vrezen grote drukte na opening terrassen per 1 juni

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.