Het terras lonkte. Zeker toen bleek dat het kabinet aan een concreet plan werkt om terrassen en winkels op 21 april te openen. Maar alle seinen staan weer op rood. Lector crisisbeheersing Menno van Duin: "De overheid maakt ons blij met een dode mus."

Lector Menno van Duin van het Instituut Fysieke Veiligheid kan er niet over uit: "De teleurstelling is nu des te groter, zo werkt het psychologisch voor mensen. Ze dachten: we kunnen eindelijk weer naar buiten, een stukje fietsen en daarna naar het terras. Dan is het een keiharde klap als het weer niet doorgaat."

Zogenaamde perspectieven

Volgens Van Duin moet Den Haag 'kappen met die zogenaamde perspectieven', omdat er iedere keer wel weer iets is wat tegenzit.

"Dan weer is er een nieuwe coronavariant, dan weer gedoe over een vaccin. En ook nu zie je dat we blij zijn gemaakt met een dode mus."

Lees ook

Geen versoepelingen

Vorige week waren Haagse bronnen nog eensgezind: de terrassen en winkels zouden weer open kunnen vanaf 21 april en ook de avondklok zou worden geschrapt. Er werd wel bij vermeld dat de versoepelingen zouden afhangen van de ontwikkeling van het aantal besmettingen.

Al snel roerden de ziekenhuizen zich in de discussie. Daar heerste vooral onbegrip over het kabinetsplan om te versoepelen, omdat de druk op de reguliere afdelingen en de ic's juist toeneemt. Gisteren werd duidelijk dat de versoepelingen sowieso met een week worden uitgesteld. Waarna de burgemeesters van de grootste steden zich weer roerden met 'een dringend appèl' op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten juist wel te heropenen.

Wie het hardst roept

"Wie roept het hardst, de ziekenhuizen of de burgemeesters? "Het lijkt alsof de hardst roepende zijn zin krijgt", zegt hoogleraar gezondheidscommunicatie Julia van Weert aan de Universiteit van Amsterdam. "En dat terwijl met beide structuren officiële overleggen zijn. Waarom niet eerst die afwachten en dan pas iets communiceren?" vraagt ze zich af.

Het noemen van data blijkt telkens weer een misser, zegt Van Weert. "Waarschijnlijk doen ze dat om perspectief te geven, maar op deze manier geeft het juist geen perspectief." Ook lector Menno van Duin vindt dat de overheid geen datum voor versoepelingen moet communiceren als deze nog niet zeker is. "Je kunt het niet waarmaken, dus doe het niet. Een crisis betekent onzekerheid en op basis van onzekerheid weten we gewoon heel weinig."

Lees ook

Zwabberbeleid

Hoogleraar Van Weert stoort zich aan de wispelturige communicatie van de overheid. "Ik begrijp wel dat mensen er wanhopig van worden. Vanaf de buitenkant lijkt er geen langetermijnvisie achter te zitten."

Van Duin noemt dit 'zwabberbeleid'. "Dit omdat je het elke keer niet kunt waarmaken. Telkens wordt er weer een datum genoemd die niet wordt gered. Mark Rutte begon met de avondklok en zei: 'Dit doen we een paar weken, want het is de ergste maatregel die we kunnen voorstellen.' Inmiddels gaan we de tiende week in."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.