Hoe goed is onze politie? Die vraag werd meerdere keren gesteld na het optreden tegen de avondklokrellen. Minister Grapperhaus zei in de Tweede Kamer dat onze politie wereldwijd op de zesde plaats staat. Maar korpsen vergelijken is niet eenvoudig.

"Het is heel erg moeilijk om internationale politieorganisaties en systemen international te vergelijken", zegt Bob Hoogenboom politieonderzoeker en hoogleraar bij Nyenrode is. Dit komt doordat de contexten van politieke en juridische systemen, culturen en samenwerking tussen politie en burgers in verschillende landen niet met elkaar te vergelijken zijn. "We beschikken niet over objectieve criteria daarvoor."

Zevende plek

Toch lijkt het niet onmogelijk. Zo publiceerde de Internationale Vereniging van Politie en Wetenschap in 2016 de World Internal and Police Index. De index is gebaseerd op 4 categorieën: capaciteit, werkwijze, legitimiteit en resultaat. De resultaten plaatsten de Nederlandse politieorganisatie toen op de zevende plek.

Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de vrije universiteit van Amsterdam zegt dat deze ranking best goed gedaan was. "De transparantie en openheid in meet- en werkwijze maakt dat deze vergelijking een goede academische poging is die aantoont hoe landen staan ten opzichte van elkaar."

Lees ook

Fundament voor discussie

Timmer zegt dat het bij zo'n index uiteindelijk helemaal niet gaat of je op plek 1, 3 of 7 staat. "Het is wel van betekenis of je in de top 10 staat of helemaal onderaan. Dit biedt houvast over hoe het staat met de ontwikkeling."

In de discussie over wat er goed gaat en wat niet, worden landen vaak met elkaar vergeleken. Nederland mag blij zijn om in 2016 volgens de bovengenoemde index in de top 10 te staan, maar kan tegelijkertijd ook nog leren van de landen boven zich. "Het hebben van zo een index heeft nut omdat het voor een fundering in die discussie over ontwikkeling zorgt", zegt Timmer.

Lees ook

Nieuwe indicatoren

Dat Hoogenboom zegt dat het moeilijk is om de juiste indicatoren te vinden om de politie te 'ranken' en dat kan Timmer bevestigen. Maar hoe zou het dan ongeveer wél moeten? "Als je uitspraken wil doen over de politie over de smallere definitie van veiligheidsindicatoren dan mis ik vier dingen."

Allereerst zegt Timmer dat het belangrijk is om te kijken naar hoe lokaal de politie is ingebed. "Dat zegt iets over de mate waarin de politie in contact staat met de lokale bevolking." Ten tweede moet er volgens hem gekeken worden naar de aanwezigheid van democratisch toezicht en naar (punt drie) het gebruik van geweld en de hoeveelheid van het gebruiken van geweld.

En tot slot benadrukt Timmer als vierde punt dat het terecht en onterecht gebruiken van bevoegdheden ook gemeten moet worden. "Als het gaat om de kwaliteit van het politieapparaat zijn dat indicatoren die je zou willen vergelijken over landen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.