'Om erger te voorkomen' wil CDA-Kamerlid Maurits von Martels een landelijke discussie over hoe we moeten omgaan met de wolf. "Want we kunnen wel op onze klompen aanvoelen dat het vroeg of laat echt fout gaat."

Afgelopen week beet een waarschijnlijk verdwaalde wolf schapen dood in Brabant. Beelden van een bewakingscamera laten zien hoe het beest op gruwelijke wijze schapen te pakken neemt. Wat CDA-Tweede Kamerlid Von Martels is daarmee de maat vol. "Ik zou de minister willen oproepen meer daadkracht te tonen."

Afschot als oplossing

"Eerst moet er iets extreems gebeuren voordat we maatregelen nemen," waarschuwt Maurits von Martels (CDA). "Op sommige plekken moeten we in Nederland helemaal geen wolf willen hebben. Je ziet het nu in Brabant, waar het beest zelfs door de bebouwde kom trok. Het moet niet uit de hand lopen. En zo ja, dan is afschot de beste oplossing. Want we kunnen wel op onze klompen aanvoelen dat het vroeg of laat echt fout gaat."

Lees ook

Het Tweede Kamerlid vindt dat er momenteel geen duidelijk beleid is. Hij verwijst daarbij naar Duitsland, waar recent de wet werd aangepast om in sommige gevallen afschieten mogelijk te maken. Bij onze oosterburen is de wolf aan een opmars bezig, er leven meer dan honderd roedels. Het aantal doodgebeten schapen loopt er in de duizenden.

Maurits Von Martels: "Ik zou graag de minister willen oproepen in actie te komen."

'Minister, toon daadkracht!'

Om tot een helder beleid te komen moet er wat hem betreft een brede discussie worden gevoerd. "Ik weet dat nu die discussie niet wordt gevoerd. Er zijn wel enkele lidstaten, zoals de Duitse deelstaat Nedersaksen, die verruiming willen hebben. Maar ik vind dat we nu ook in Nederland die discussie moeten gaan voeren in de landelijke politiek."

Want in extreme gevallen moet je tot actie kunnen overgaan, vind Von Martels. "Niks meer en niks minder. Dus minister, ga met de provincies en gedeputeerden om de tafel zitten, kom tot goede voorstellen, laten we die dan ook politiek bespreekbaar maken en kom ook in Europees verband met goede plannen. En toon daadkracht!"

Lees ook

Prangende vragen

In gesprek met de provincies ziet Von Martels een aantal prangende vragen die om antwoorden vragen. Hoeveel wolven willen we eigenlijk in Nederland hebben? Wat is verantwoord? Wat is de ecologische draagkracht om wolven te hebben?"

"Als de wolf komt, dan gaat het ten koste van andere dieren", geeft hij als voorbeeld aan. "We weten wel dat de moeflon, de edelherten die houden het land open, in gevaar komen. In Rusland is een bekend gezegde: daar waar de wolf verschijnt, daar groeit het bos. Die vlaktes, die stuifzanden, die raken we juist weer kwijt als de wolf komt."

43 schapen kwijt

De Brabantse schapenboer Jos Verhulst kan er maar al te goed over meepraten. In de afgelopen week verloor hij 43 van zijn dieren door de wolf. Met hun keel doorgebeten trof hij ze 's ochtends in zijn weiland aan. Jos wil dan ook graag dat de wolf beperkingen wordt opgelegd.

"Ik laat me niet door die wolf zeggen hoe ik me moet gedragen." 43 schapen van boer Jos Verhulst werden slachtoffer van de wolf. Dat hij nu een elektrisch hek zou moeten plaatsen en de wolf kan doen wat hij wil, is voor Jos niet te verteren.

Discussie snel voeren

CDA-Kamerlid Von Martels ziet de discussie over de wolf het liefst ook op Europees niveau gevoerd worden. "Om te zorgen dat in Europees verband lidstaten de vrijheid krijgen om onder bijzondere omstandigheden over te gaan tot afschot of andere maatregelen te nemen."

Want zoals het nu gaat, is wat Von Martels een recept voor problemen. "Eerst moet er iets extreems gebeuren en pas dan wordt erover nagedacht wat we uiteindelijk gaan doen. Het is veel beter dat we dit van te voren te bedenken. We zijn al laat om de discussie nu pas te starten, maar laten we 'm wel snel voeren. Want we willen niet dat er meer onheil gaat plaatsvinden."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.