Inmiddels lopen er duizenden wolven rond in Europa. Ze bijten schapen dood en vormen een plaag. Ook in Nederland dient paal en perk te worden gesteld, vindt Annie Schreijer-Pierik.

Het afgelopen jaar zijn er in Nederland 134 schapen aan wolven ten prooi gevallen. Het aantal ligt waarschijnlijk hoger, rond de 150, omdat een jaaroverzicht nog ontbreekt. De wolf, geen lieftallig en aaibaar diertje maar een jagend roofdier, is terug. De hondachtige lijkt zich hier definitief te vestigen. In maart 2015 is, na een kleine 150 jaar, de eerste wolf weer in Nederland gesignaleerd. De laatste in zijn soort stierf in 1869 in Limburg.

Jacht op rover

'Om te voorkomen dat in 2019 nog meer schapen doodgebeten worden, dient paal en perk te worden gesteld aan de opkomst van de wolf'. Deze ferme taal is afkomstig van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Zij is lid van de EVP, de grootste partij van het Europees Parlement. 'De beschermde status van het dier moet worden opgeheven: waar de rover schade berokkent moet de jager zijn gang kunnen gaan'. Want de jager, die beschermt de schapen.

Momenteel werkt Schreijer-Pierik, met instemming van zowel de socialistische als de groene collega's, aan een besluit om de beschermde status van de wolf in Europa op te heffen. Het wilde dier is inmiddels niet langer met uitsterven bedreigd en telt zo'n 18.000 familieleden in Europa en het Europese deel van Rusland. 'In Zweden, Duitsland en Frankrijk berokkenen wolven veel schade. Als we geen beheersplan opstellen gaat dat ongetwijfeld ook in Nederland gebeuren', stelt Schreijer-Pierik. Volgens haar telt Nederland momenteel ongeveer vijftig wolven en dat aantal zal toenemen zodra Duitsland beperkte jacht toestaat.

Afgelopen week overlegden in Duitsland minister Julie Klöckner van Landbouw en haar collega Svenja Schulze van Natuur en Milieu. Beide ministers willen half januari de beschermde status van de wolf opheffen. De vraag is of dit wettelijk mogelijk is. Duitsland telt naar schatting 600 wolven. Elk jaar neemt hun aantal met 25 tot 30 procent toe. Iedere drie jaar is dus er sprake van een verdubbeling. De kans is groot dat de wolf vanuit Duitsland meer en meer Nederland binnenwandelt.

Nauwelijks schapen op het menu

Jaap van Leeuwen van Wolven in Nederland staat lijnrecht tegenover de wolvenjacht. Volgens hem kunnen schapenhouders hun dieren beschermen door een hek om de dieren te zetten. Als ze de afrastering voorzien van een stroomdraad die alleen 's nachts in werking wordt gezet, het moment waarop wolven jagen, is er niets aan de hand. Wolven jagen voornamelijk op wild zoals zwijnen en reeën. Het schaap staat slechts voor 1 procent op het menu.

Desondanks zit de schrik er bij tal van schapenhouders goed in. Bart Kemp is een van de initiatiefnemers van NoWolvesNL: "ik heb niks tegen wolven, maar ze moeten wel wegblijven van mijn schapen." Afschieten is volgens hem een realistische optie.

info

Update 16-01-2019

De directeur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe wil dat het afschieten van wolven mogelijk wordt. Het dier moet van de lijst van beschermde diersoorten worden gehaald, zodat gecontroleerd beheer mogelijk is, zegt Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst in de Gelderlander. ,,We zijn voor wolven, maar niet op alle plaatsen'', aldus de directeur in de krant.

Inmiddels lopen er duizenden wolven rond in Europa. Ze bijten schapen dood en vormen een plaag. Ook in Nederland dient paal en perk te worden gesteld, vindt Annie Schreijer-Pierik.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.