Een hek om Friesland, verdoven én uitzetten of zelfs afschieten. De wolf moet worden geweerd uit Friesland, zo bepaalden de Provinciale Staten woensdag. En dus zullen deze opties worden onderzocht. Maar waarom de wolf weren als je ze iets kan (af)leren?

Dat is de gedachte van House of Animals-oprichter Karen Soeters. Samen met bioloog Diederik van Liere doet ze onderzoek naar hoe wolven kan worden afgeleerd om schapen te doden. Want dat je een wild dier als de wolf iets kan (af)leren, daarvan is ze overtuigd.

Wolven kunnen apporteren

"De wolf lijkt veel meer op een hond dan veel mensen denken", vertelt Soeters. "Uit Zweeds onderzoek blijkt dat we wolven bijvoorbeeld kunnen leren apporteren met een bal."

En zo kan wolven ook worden geleerd om geen schapen meer te eten, zegt Soeters: "80 procent van de schapen wordt in de nek gebeten door wolven. In Slovenië worden nu proeven gedaan met een kraag die je omdoet bij een schaap. Die geeft een elektrisch schokje als de wolf bijt. Zo leert de wolf dat het niet leuk is om op een schaap te jagen."

Lees ook

Kotsmisselijke welpjes

Het idee is dat wolven dit ook aan hun welpjes mee kunnen geven. "Sommige soorten wolven jagen helemaal niet op schapen. Simpelweg omdat ze niet eens weten dat een schaap mogelijk ook voedsel is."

Soeters, die werkt aan een documentaire over de wolf, heeft ook nog een andere oplossing: een middel inspuiten bij kadavers. "Als de moeder een kadaver meeneemt naar de roedel, en de welpen worden er kotsmisselijk van, dan leren de welpen dat een schaap niet lekker is om te eten."

'Doodschieten geen optie'

De ideeën om de wolf te weren, zoals de provincie Friesland wil, 'gaan helemaal nergens over', vindt ze. "Een hek om Friesland of wolven vangen is bijna niet te doen en doodschieten is natuurlijk helemaal geen optie."

Eerder maakte EenVandaag een reportage bij boer Jos Verhulst. 43 van zijn schapen werden het slachtoffer van de wolf.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.