Een wolvenpaar heeft zich gevestigd op de Veluwe en samen hebben ze welpjes gekregen. Het is de volgende stap in de terugtocht van de wolf in Nederland. Reden voor paniek? Natuurorganisaties zeggen van niet.

In 2015 werd voor het eerst in 150 jaar weer een wolf gesignaleerd in Nederland. Begin dit jaar bleek er een stelletje op de Veluwe te zitten. Nu zijn drie wolvenpups op camera vastgelegd. De wolf lijkt definitief teruggekeerd naar de Nederlandse bossen. Waar precies willen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten niet zeggen, om te voorkomen dat nieuwsgierigen op zoek gaan naar de roofdieren.

Camerabeelden van de wolvenwelpjes op de veluwe, vrijgegeven door de provincie Gelderland.

Ander wild, geen schapen

De reacties op de terugkeer van het dier zijn wisselend: terwijl natuurorganisaties wild enthousiast zijn, maken schapen- en geitenhouders zich zorgen. Jaap van Leeuwen van de organisatie Wolven in Nederland vindt dat nergens voor nodig. Volgens hem hebben wolven namelijk een voorkeur voor wild. "Vooral reeën, die staan stipt op één, maar ook hazen en zwijnen", zei hij eerder dit jaar tegen EenVandaag.

Toch zorgen wolven in onze buurlanden voor schade bij veehouders. In Duitsland, waar inmiddels honderden wolven leven, zijn de afgelopen jaren veel schapen doodgebeten. Het afschieten van wolven wordt daar dan ook versoepeld, schrijft de Volkskrant. Uitdrukkelijke toestemming van de overheid is verplicht, aangezien het om een beschermde diersoort gaat.

Lees ook

Maatregelen in Nederland

In Nederland is daar nog geen sprake van. Volgens Natuurmonumenten moet de nadruk liggen op schadepreventie en veiligheid voor mensen, en op het beschermen van de wolf. Pas als de soort zichzelf in stand kan houden, zou er gekeken moeten worden naar de beschermde status van het dier. Volgens Wolven in Nederland zou een hek met stroomdraad genoeg zijn voor schapenhouders om hun dieren te beschermen.

Mensen hoeven niet bang te zijn voor de nieuwkomer. De wolf is namelijk een schuw dier. "Bij een ontmoeting met de mens zal de wolf er voor kiezen een andere weg op te gaan", zegt Natuurmonumenten. "Wolven die mensen benaderen zijn gevaarlijk en onnatuurlijk. In die gevallen is een gerichte interventie noodzakelijk." In het uiterste geval is het dan alsnog mogelijk dat een wolf wordt afgeschoten.

TV-reportage: zelfs met welpjes hoeven we niet bang te zijn voor de wolf

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.