De wolf is sinds vorig jaar definitief terug in Nederland. In eerste instantie zorgde de terugkeer voor euforie, maar nu is er verdeeldheid. Het roofdier vindt niet meer alleen vrienden op zijn pad.

Wie bij de vorige verkiezingen had voorspeld dat de wolf nu in meerdere provincies op de politieke agenda zou staan, was voor gek verklaard. Deze terugkeerder in de Nederlandse natuur zorgt voor verdeeldheid. "Bij teveel overlast en in het uiterste geval: afschieten", stelt het Overijsselse CDA-Statenlid Jeroen Piksen.

Harde campagnetaal

Wolvendraagvlak, wel of geen nullijn, het wolvenprotocol aanpassen of niet. Het is harde campagnetaal geworden. En niet alleen in Overijssel. De wolf is na zijn entree op de Veluwe geen exotische bezienswaardigheid meer, maar een verschijnsel waar je voor of tegen bent.

"GroenLinks heet 'm van harte welkom", zegt het Overijsselse Statenlid Kees Slingerland. Om daar enigszins aarzelend aan toe te voegen: "Maar een mensenleven gaat wel voor een wolvenleven." Nergens beet de wolf meer schapen dood de afgelopen tijd dan in die provincie. Ook in Gelderland zijn er tientallen meldingen.

Roodkapje-syndroom

Volgens wolvenexpert en ecoloog Mark Zekhuis wordt er vooral flauwekul over het beest verspreid, sprookjes: "We hebben last van het roodkapje-syndroom." Afschieten, zoals het CDA eerder dit jaar al opperde, is volgens hem geen optie zolang het beest een Europese beschermde status heeft. Dat er tientallen in aankomst zouden zijn is ook niet te onderbouwen.

Er leven weliswaar veel wolven in Duitsland, waar volgens Zekhuis de schade bij boeren in de loop der jaren reuze meeviel, maar die vinden in Nederland geen geschikt leefgebied. "Er zijn nu drie wolven die zich definitief in Nederland lijken te vestigen en we maken ons al druk over beleid", lacht hij. "In mijn definitie van natuur staat spontaniteit voorop. Dat zijn we verleerd, we raken vervreemd van die natuur. Laat die wolf er ons juist weer een stukje dichterbij brengen."

Lees ook

Afschieten

Nog zo'n fabeltje zijn de metershoge hekken die nu nodig zouden zijn in agrarisch gebied, vindt de ecoloog. Daarbij staat de vraag centraal hoe hoog een hek moet zijn om een wolf af te schrikken. In januari mengde landbouworganisatie LTO zich in de discussie, veel boeren willen dat het beest geen beschermde status krijgt.

Vervolgens meldde de Jagersvereniging zich, zij vreest dat de wolf overlast zal veroorzaken als die zich hier permanent vestigt. Daarop volgde de SGP in de Tweede Kamer: 'Wie goed is voor de wolven, is slecht voor de schapen', aldus Kamerlid Roelof Bisschop. Het CDA had zich ten ook al in de discussie gemengd. "Afschieten", zei Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

'Een metertje volstaat'

"Politici roepen maar wat", zegt Mark Zekhuis. "Als je dan op televisie weer beelden ziet van dode schapen bij een boer dan doet dat iets met de publieke opinie." Laten ze zo'n boer eens vragen wat die gedaan heeft om zijn vee te beschermen, stelt hij voor.

Het schrikbeeld van overal hekken van twee meter - en wie gaat dat betalen?- is volgens hem ook al misplaatste beeldvorming. "Een metertje volstaat, met een lijntje schrikdraad. Er is maar één plek nu waar de hekken hoger zijn, op de Veluwe. Dat is om te voorkomen dat de herten de akkers in gaan.

Hoe de wolf de politieke arena in sloop