Reisorganisatie OAD schrapte al veel reizen naar oranje gebied, maar vreest voor meer. "Als het kabinet het advies van het OMT aanneemt en alles op oranje gaat, kunnen we het hele winterseizoen schrappen", zegt Arjan Post, directeur van OAD Reizen.

Het Outbreak Management Team (OMT) pleit voor een negatief reisadvies voor vakanties naar het buitenland in de kerstperiode. Het OMT verwijst daarbij naar de zomer, toen "vele honderden, vooral jongeren", met het coronavirus terugkwamen uit het buitenland. Dat advies leidt tot grote woede bij de reisbrancheorganisatie ANVR. De organisatie vindt het advies buitenproportioneel.

Jaar zonder omzet

Oad Reizen is één van de grootste reisorganisaties voor groepsreizen en maakt zich grote zorgen over het wintervakantieseizoen. "Het is onbegrijpelijk dat er nu al wordt gesproken over een negatief reisadvies, terwijl we niet weten hoe de situatie in december is. En gezien alle maatregelen die genomen zijn op sommige plekken vraag ik me af: waar kun je dan beter zijn, daar of hier?", zegt directeur Arjan Post.

"Als het kabinet dit advies aanneemt, kunnen we een streep zetten door het hele winterseizoen. Dan zitten we met z'n allen een jaar lang zonder omzet." Veel bedrijven staat het water aan de lippen, want volgens Post zijn de steunmaatregelen niet afdoende. "Zonder sectorspecifieke steun redden we het niet." Het bedrijf wacht nog af of het kabinet het advies overneemt, maar heeft al alle buitenlandse reizen naar kerstmarkten geschrapt.

Lees ook

Toch kleding inslaan en afwachten

Of het nou wel of geen code oranje wordt in het wintersportgebied van de geboekte vakantie, fanatiekelingen zijn niet te stoppen en gaan alsnog naar de skiwinkel om kleding in te slaan. In Bilthoven werd vandaag nog een skijas gekocht door een wintersporter die niet kan wachten om van de piste af te gaan. "Ik heb vorig jaar al geboekt en hoop met heel m'n hart dat het door kan gaan. Ik ga naar Oostenrijk en ga niet de feesten opzoeken, ik ga alleen om te skiën", zo zegt ze.

Of het kabinet de aanbevelingen van het OMT gaat overnemen is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt op de komende persconferentie, die gepland staat voor komende dinsdag, meer duidelijk.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.