Er komt extra geld beschikbaar bovenop het derde steunpakket voor bedrijven die door de coronamaatregelen nog harder worden geraakt. In economisch zware tijden zijn het de familiebedrijven die zich nog meer inzetten voor het behouden van hun medewerkers.

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, vroeg gisteravond in Op1 aandacht voor de economische situatie van familiebedrijven. "Het is vreselijk om te zien, daar zitten generaties mensen in. Die hebben zelf de afgelopen tijd ook al heel veel bijgelegd. Ondanks steun teren ze vaak in op hun eigen pensioen, om mensen maar in dienst te houden."

Belangrijk voor werkgelegenheid

Familiebedrijven willen graag nog meer dan andere bedrijven hun personeel in dienst houden, ziet hoogleraar familiebedrijven Roberto Flören van de Nyenrode Universiteit. "Ook als dat ten koste gaat van hun eigen vermogen, dividend en winstgevendheid", vertelt hij. Nederland heeft heel veel familiebedrijven. Ongeveer 70 procent van alle bedrijven, zijn familiebedrijven. In totaal zijn ze goed voor eenderde van de totale omzet van álle bedrijven in Nederland.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek haalt aan dat familiebedrijven goed zijn voor een omzet van meer dan 340 miljard euro. "Dat is 27 procent van de totale omzet van alle bedrijven. En 29 procent van alle banen in Nederland, is een baan bij een familiebedrijf."

Lees ook

Van miljarden omzet tot 'bakker om de hoek'

Waarschijnlijk ken je meer familiebedrijven dan je denkt. "Van de bakker om de hoek, tot Jumbo", beschrijft hoogleraar Flören het. En ook hele grote bedrijven, kunnen familiebedrijven zijn.

Zo had het familiebedrijf SHV, de Steenkolen Handels Vereeniging die op 1 april 1896 ontstond, in 2018 een omzet van iets meer dan 20 miljard euro. Het bedrijf is actief in 56 landen en daar werken meer dan 60.000 mensen. "Maar bij verreweg de meeste familiebedrijven werken minder dan 10 mensen personeel", vertelt Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.