Het kabinet heeft gezegd missionair te blijven op het gebied van de coronacrisis, als het kabinet zou vallen. Maar voorzitter van de GGD GHOR André Rouvoet maakt zich toch zorgen. "Ik hoor Kamerleden zeggen dat ze nu meer ruimte hebben om bij te sturen."

"De opdrachtgever van de GGD is minister Hugo de Jonge en dat moet ook zo blijven", zegt André Rouvoet, oud-leider van de ChristenUnie. "Als je demissionair bent als kabinet, ben je afhankelijk van de ruimte die je krijgt van de Kamer."

Kern vaccinatiestrategie

Op bepaalde onderwerpen snapt Rouvoet Kamerleden wel die zeggen dat ze nu het kabinet meer kunnen bijsturen. "Op het gebied van salarissen voor zorgmedewerkers en een avondklok bijvoorbeeld. Maar als het gaat om de kern van de vaccinatiestrategie, zoals welke groepen er voorrang moeten hebben, dan wordt het natuurlijk ondoenlijk als dat soort dingen geregeerd gaan worden per Kamermotie."

"De ene week wordt er dan iets gezegd en de volgende week komt er weer iets overheen", zegt Rouvoet. "Het kan niet zo zijn dat De Jonge over onze strategie van testen, traceren en vaccineren elke week met een stapeltje moties komt van Kamerleden en dat het weer anders moet."

Lees ook

Aantallen moties waren al hoog

Rouvoet hoopt echt dat de Kamer zich realiseert dat de ruimte die Kamerleden nu gaan krijgen om bij te sturen, geen betrekking kan hebben op dingen gepland moeten worden in de coronacrisis. "Dan heb ik het natuurlijk over het vaccineren de komende maanden."

"Ik hield de afgelopen weken en maanden mijn hart vast", zegt Rouvoet over het aantal moties dat Kamerleden indiende over de strategie van het kabinet om de coronacrisis in te dammen. "Als ik een nietje sla door alle moties die binnenkomen, heb ik nog geen vaccinatiestrategie, hoor."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.