Veel familieleden van dementerenden noemen het feit dat zij thuiswonen onverantwoord. André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, herkent hun zorgen. "Steeds meer mensen willen thuis blijven wonen, maar dat brengt wel vragen met zich mee."

Onderzoek van EenVandaag, onder zo'n 1400 familieleden van mensen met dementie, laat verschillende problemen zien. 58 procent van de ondervraagden zegt dat hun familie eigenlijk niet thuis zou moeten wonen en geven verschillende voorbeelden. "De klep van het gasfornuis was dicht, maar alle gaspitten stonden aan. Het hele huis rook naar gas en moeder zat te roken met kaarsjes aan op de tafel", zo beschrijft een deelnemer.

Lees ook

'We' willen langer thuiswonen

Rouvoet noemt de voorbeelden herkenbaar. "Ik heb zulke verhalen ook gezien en gehoord. Ik denk ook dat het een trend is: 'we' willen langer thuiswonen." De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland vindt dat dat ook moet kunnen, maar geeft tegelijkertijd toe dat dat bepaalde dingen vraagt.

"Thuis blijven wonen doet een geweldig appèl op het netwerk. Als mensen zelf ook liever thuiszorg willen, dan vraagt dat dus iets van hun netwerk. Willen we dat opbrengen?", vraagt Rouvoet zich af.

André Rouvoet (Zorgverzekeraars Nederland) reageert op het onderzoek onder familie van dementerenden.

Van Limburg naar Haarlem

Volgens Rouvoet is niet ieders familie in staat om mantelzorg te verlenen. "Misschien wonen de kinderen wel helemaal in Groningen of Limburg, en kunnen ze niet voor oma of moeder in Haarlem zorgen."

Tegelijkertijd kan alleen de dementerende zelf beslissen of hij of zij thuis wil wonen, of toch naar een verzorgingshuis toe gaat. "We zien dan vooral de beweging naar huis," zegt Rouvoet. "maar dat brengt vragen met zich mee."

Spagaat

Concrete aanbevelingen heeft Rouvoet niet. "Maar zoiets als de participatiebeweging moet niet worden ingegeven door bezuinigingen. Dan ga je tegen mensen zeggen: je móet nu voor je omgeving gaan zorgen."

Hij vindt wel dat er goed gekeken moet worden naar hoe er voor thuiswonende mensen met dementie wordt gezorgd. "In ons land is een grote bereidheid om meer voor je omgeving te doen, maar dan moet je daar wel toe in staat gesteld worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.