De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, André Rouvoet, vindt dat het verplichte eigen risico in combinatie met het vrijwillig verhogen van het eigen risico op 650 euro gemaximeerd moet worden. Op dit moment kunnen mensen hun eigen risico tot 885 euro verhogen.

Voor alle zorgverzekeringen geldt in 2018 een verplicht eigen risico van 385 euro. Wie een lagere premie wil en het geld heeft, kan het ophogen naar maximaal 885 euro. Rouvoet vindt dit bedrag veel te hoog. De combinatie van verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico mag wat betreft hem maximaal 650 euro zijn.

Rouvoet: ,,Toen we startten met de zorgverzekeringswet was het verplicht eigen risico 150 euro en het vrijwillig eigen risico maximaal 500 euro. Waarom gaan we niet terug naar die grens, dat je in de combinatie van vrijwillig en verplicht eigen risico nooit boven die 650 euro uitkomt? We vonden die 650 toen een redelijke grens, waarom zou dat nu bijna 900 euro moeten zijn?" Volgens Rouvoet raakt het hoge eigen risico aan de solidariteit tussen ziek en gezond.

Directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW schreef vorige maand een open brief aan de minister van VWS met een soortgelijke strekking. Hij noemde het oneerlijk dat gezonde klanten een premievoordeel krijgen door hun eigen risico flink op te hogen. Dat wordt volgens hem namelijk betaald door de mensen die dat juist niet zo kunnen regelen.

Als zorgverzekeringen alleen een verplicht eigen risico kennen en geen vrijwillig eigen risico, dan kan de premie voor iedereen met ruim 20 euro omlaag, stelt Oomen. ,,Maar beter nog, er zou ruimte zijn het verplicht eigen risico met 50 euro te verlagen."

Volgens de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland raakt het aan de solidariteit tussen ziek en gezond. Gezonde mensen kunnen het vrijwillig eigen risico verhogen, waardoor ze minder premie betalen. Voor chronisch zieke mensen is dat niet haalbaar omdat zij veel zorg nodig hebben.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.