De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, André Rouvoet, heeft kritiek op de manier waarop het politieke debat gevoerd is na het faillissement van twee ziekenhuizen.

In oktober gingen het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en De IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in Lelystad, Emmeloord, Urk en Dronten, failliet. ZN-voorzitter Rouvoet wijst er op dat beide ziekenhuizen onder verscherpt toezicht van de inspectie stonden, omdat de kwaliteit niet goed was.

Verantwoordelijkheid

"Als ik Kamerleden hoor zeggen dat ziekenhuizen niet failliet mogen gaan, dan betekent dat ook dat je de stelling inneemt dat je met belastinggeld slecht draaiende ziekenhuizen overeind gaat houden. Dat is niet mijn stelling", zo zei Rouvoet in Radio EenVandaag.

"Het eindbeeld is dat er een ziekenhuis is omgevallen en dat de zorgverzekeraar er de stekker uit heeft getrokken. Dat is niet mijn beeld, want waar was de Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen van zo'n ziekenhuis? Die zijn de eerst verantwoordelijken om te zorgen dat een ziekenhuis goed draait."

André Rouvoet in gesprek bij Radio EenVandaag over het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen.

'Voed de onvrede niet'

Volgens Rouvoet moeten onderzoeken precies uitwijzen wat er is gebeurd. "Maar het simplistische beeld is: 'Het was niet rendabel meer, dus de zorgverzekeraar heeft het ziekenhuis omgeduwd', dat klopt niet. Politici moeten recht doen aan de situatie en niet zelf bijdragen aan de onvrede." Rouvoet vindt dat dit te vaak gebeurt als het gaat om het onderwerp zorg. "Je hoeft niet alles te vergoelijken, maar je moet niet om politieke redenen de onvrede voeden en dat gebeurde daar wel."

Volgens Rouvoet is het faillissement van de ziekenhuizen geen reden om na te denken over een ander zorgstelsel. "Wat je ziet is dat een vervelend incident wordt aangegrepen om meteen een stelseldiscussie te voeren. Dat mag wel, maar je kunt niet je eigen ideologische opvattingen over hoe de zorg georganiseerd moet worden, projecteren, om politieke redenen, op een incident dat zich voordoet. Er zijn ook niet echt alternatieven die op voldoende draagvlak kunnen rekenen, of die een beter perspectief bieden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.