Een sigaret opsteken met het gas open, beschimmeld brood eten of de voordeur open laten staan. Veel mensen met dementie wonen zelfstandig, terwijl dat onverantwoord is. Dat zeggen hun familieleden in een onderzoek van EenVandaag.

Door nieuwe wetgeving moeten mensen langer thuis blijven wonen dan vroeger. De drempel om naar een verpleeghuis te gaan ligt hoger. Aan het onderzoek deden 1400 mensen mee die een partner, ouder, broer of zus met dementie hebben die nog zelfstandig thuis woont. De helft (48 procent) noemt de situatie onverantwoord. In het onderzoek noemen zij honderden voorbeelden.

Lees ook

Kaarsjes aan in een huis vol gas

De meerderheid (56 procent) maakt zich veel zorgen over gevaarlijke situaties binnenshuis. Zo vergeten hun dementerende familieleden regelmatig het gas uit te zetten. Vaak gaat dat net goed, soms breekt er wel degelijk brand uit. Veel naasten zien geen andere mogelijkheid dan de gaskraan af te sluiten.

Deelnemers beschrijven gevaarlijke situaties. "De klep van het gasfornuis was dicht, maar alle gaspitten stonden aan. Het hele huis rook naar gas en moeder zat te roken met kaarsjes aan op de tafel." Een ander schrijft: "Vader kreeg brand omdat hij een waxinelichtje zonder houder op de stortbak plaatste."

Mijn moeder kookt rustig in een plastic kom op het gasfornuis.

Een nacht in de gang met gebroken polsen

Veel deelnemers vertellen dat hun ouders met de ziekte van Alzheimer in huis vallen en zich ernstig bezeren. Door hun ziekte weten ze dan niet goed hoe ze alarm moeten slaan. Dit kan leiden tot schrijnende situaties.

"Mijn moeder was gevallen in de gang en werd opgemerkt door de postbode. Zij had er al meer dan 24 uur gelegen vol bloed en twee gebroken polsen", schrijft een deelnemer. En getroffen maatregelen volstaan vaak niet. Iemand zegt: "Moeder heeft een alarmknop. Toch vergeet ze die in noodsituaties omdat er dan te veel op haar afkomt. Ze is al een paar keer gevallen."

Mijn schoonmoeder is een keer 's avonds in de keuken gevallen. Ze werd pas de volgende dag door de buren ontdekt.

Gevoelig voor verkooptrucs

Andere problemen die familieleden signaleren zijn bedorven voedsel eten, helemaal niet eten, medicijnen niet innemen en de deuren open laten staan. Ook laten hun dementerende partners of ouders gemakkelijk vreemden binnen en zijn ze gevoelig voor verkooptrucs. Buitenshuis gaat het om verdwalen en onverantwoord rijgedrag in de auto.

"Ze eet veel koek en snoep, omdat ze niet meer weet dat ze het al had gekregen of genomen. Ze doet een deur op slot en laat de sleutel er in zodat de hulpverlening er niet in kan."

Menselijke aanpak

Familieleden willen graag meer mogelijkheden voor dementerenden die nog thuis wonen terwijl dat eigenlijk niet meer kan. Bijvoorbeeld kleinschalige woonvormen, gespecialiseerd in dementie. Ook willen ze sneller terechtkunnen in een verzorgings- of verpleeghuis waneer ze zelf inschatten dat zelfstanding wonen niet verantwoord meer is.

Volgens hen is het vooral belangrijk dat de samenleving wat dementie-vriendelijker wordt. Een beetje meer begrip, meer persoonlijke aandacht en mensen met deze ernstige ziekte niet aan hun lot overlaten. Om dit makkelijker te maken stellen verschillende ondervraagden voor om ze iets op hun kleding te laten dragen, waardoor ze voor anderen herkenbaar zijn als dementerend.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek. Aan het onderzoek deden 19.210 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De vragen over thuis wonen en dementie zijn beantwoord door 1388 naaste familieleden (partner, kind, broer, zus) van iemand met dementie die zelfstandig thuis woont, alleen of met een partner. Het onderzoek vond plaats in van 18 tm 21 september 2018.

De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.