De Oostvaardersplassen, bijna 6000 hectare natuurgebied in de provincie Flevoland, is populair onder bezoekers. In het gebied lopen onder andere duizenden konikpaarden, heckrunderen en edelherten rond. Het idee was dat de populatie zichzelf in stand zou houden zonder ingrijpen van de mens. Maar dat blijkt een illusie. 

Alleen afgelopen jaar al werden bijna 1400 edelherten, konikpaarden en heckrunderen afgeschoten omdat ze te zwak waren. Tegenstanders van de Oostvaardersplassen willen dat de dieren uit het gebied kunnen om voedsel te zoeken.

De SGP en VVD in Flevoland willen dat er 'grote aantallen' dieren worden afgeschoten om balans in het gebied te herstellen. De partijen willen dat de Oostvaardersplassen meer mogelijkheden voor recreatie krijgt. Zo moeten er hotels en recreatiewoningen komen. Dit tot grote teleurstelling van een van de bedenkers van de Oostvaardersplassen, Frans Vera.

In EenVandaag vertelt hij hoe het gebied al jaren onder vuur ligt en hoe het juist beschermd moet worden. In de studio reageert verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie Flevoland Michiel Rijsberman op de bouwplannen. 

Ieder najaar laait de discussie over de dieren in de Oostvaardersplassen weer op. Kijk hier eerdere uitzendingen over het natuurgebied terug.