De provincie Flevoland heeft besloten dat een aantal edelherten in de Oostvaardersplassen wordt afgeschoten. Een groot deel van de konikpaarden zal worden verhuisd, met als doel het aantal grote grazers in het gebied terug te dringen.

Op 11 juli heeft Provinciale Staten al besloten dat het aantal grote grazers moest worden verminderd. Er is advies gevraagd aan deskundigen hoe dat moet gebeuren. Zij zeggen dat de paarden kunnen worden gevangen en herplaatst in andere gebieden, maar dat dat voor de delhersten te veel stress oplevert. Daarom is er besloten dat Staatsbosbeheer edelherten gaat afschieten. Dat zal op zijn vroegst eind oktover gebeuren.

Anticonceptie als oplossing

Wetenschappers hebben zelfs nog onderzocht of anticonceptie een mogelijk is om het probleem met de grote grazers in de Oostvaardersplassen op te lossen. Hierdoor zou het overschot aan herten uitsterven. Maar dit gaat een behoorlijke tijd duren, terwijl ingrijpen het liefst nog voor komende winter geregeld moet zijn. Volgens commissie van Geel, die voor Flevoland advies uitbracht over de toekomst van de Oostvaardersplassen, is afschot van de herten de enige uitvoerbare mogeijkheid.  Het is nog onbekend wanneer Staatsbosbeheer begint met het verwijderen van de dieren uit het gebied. 

'Een hoogopgelopen discussie'

Wat moet er gebeuren met de dieren van de Oostvaardersplassen? Dat het al jaren een felle discussie oplevert blijkt wel uit een eerdere reportage van EenVandaag. 

Oostvaardersplassen: Einde aan 'Serengeti van de Lage Landen'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.