Het natuurbeleid van de Oostvaardersplassen gaat ingrijpend veranderen. De Provinciale Staten van Flevoland namen woensdagavond een voorstel aan om minder grote grazers in het natuurgebied toe te staan én meer recreatie. In de Oostvaardersplassen lopen nu ongeveer 4.500 edelherten, heckrunderen en konikpaarden, maar dat moeten er fors minder worden. 

Er is al tijdenlang kritiek op de Oostvaarderplassen. Het is een van de meest ongerepte natuurgebieden van Europa waar de natuur haar gang kan gaan. Maar er is één probleem: er staat een hek omheen. En dat betekent dat de dieren niet weg kunnen als er bijvoorbeeld te weinig voedsel is. Zoals in de winter van 2010, toen we beelden zagen van verhongerde en stervende dieren.

Het idee is dat met minder grote grazers, er meer voedsel overblijft voor de rest. Maar volgens critici verstoor je daarmee het hele ecosysteem met alle gevolgen van dien. Bovendien heeft de natuur zichzelf alweer hersteld. Er is helemaal geen sprake meer van voedseltekorten, zegt een van de grondleggers van het natuurgebied, Frans Vera. De grote grazers hoeven wat hem betreft niet te worden afgemaakt.

Ook meer recreatie zien veel mensen niet zitten, het tweede deel van het plan van de Provinciale Staten. Het mooie aan de Oostvaardersplassen is juist dat het een natuurgebied is dat niet verstoord wordt door de mens.

Iemand twittert schamper dat hij al een nieuwe naam heeft bedacht: Ponypark Flevoland.

Los van de kritiek is het ook maar zeer de vraag hoe uitvoerbaar het gisteren aangenomen plan is. De gedeputeerde die verantwoordelijk is voor de Oostvaardersplassen heeft daar een hard hoofd in, gezien de strenge regels die voor het gebied gelden. Dat zegt hij tegen Omroep Flevoland

Het plan is aangenomen, maar over de details wordt deze zomer opnieuw gestemd. Moeten er dieren afgeschoten worden? Er zijn zelfs politieke partijen die de beesten aan de anti-conceptie willen hebben. In EenVandaag spreken we dierenarts Henk Luten, die de dieren van de Oostvaardersplassen onder zijn hoede heeft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.