Afschieten, verhuizen of niks doen: wat gaat er gebeuren met de grote grazers in de Oostvaardersplassen? De provincie Flevoland besluit vandaag welke stappen gezet gaan worden.

Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen moet drastisch teruggebracht worden. Dat adviseert een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel. De vraag is of dit daadwerkelijk kan.

Maar uit onderzoek van Hoogleraar Natuurbeschermingsrecht Kees Bastmeijer blijkt dat afschieten van zo veel dieren, waaronder 1000 edelherten, in strijd is met de door de Wet voorgeschreven zorgplicht. Dat wordt versterkt doordat de rechter zich hier vaker over heeft uitgesproken, wat betekent dat er wetenschappelijke onderbouwing nodig is om het beleid in het gebied te veranderen. 

In de Oostvaardersplassen leven in totaal zo’n vijfduizend grote grazers (edelherten, konikpaarden en heckrunderen). Deze dieren zijn hier uitgezet en kunnen niet naar andere natuurgebieden om daar voedsel te vinden. Elke winter wordt ongeveer een kwart van de hongerige dieren doodgeschoten om ze uit hun lijden te verlossen.

LEES EN KIJK TERUG: Oostvaardersplassen: Einde aan 'Serengeti van de Lage Landen'

De emoties over de leefomstandigheden van de grote grazers in het gebied laaiden afgelopen winter ontzettend hoog op. De maatschappelijke druk om maatregelen te nemen groeide de afgelopen maanden snel. Door het ijskoude einde van de winter stierven er zo’n 3000 grote grazers. Uiteindelijk werd toch akkoord gegaan met het tijdelijk bijvoeren van de dieren. 

Het besluit van Provinciale Staten vandaag zal hoe dan ook beslissend zijn voor de toekomst van de grote grazers op de Oostvaardersplassen. 

Staatsbosbeheer nam vandaag de ploeg van EenVandaag mee:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.