De Consumentenbond dient een klacht in tegen Google. Het bedrijf verzamelt privacy- en locatiegegevens van Androidgebruikers zonder dat daar toestemming voor gegeven is. Dat lijkt in strijd te zijn met de privacywet.

Google slaat gegevens op van Androidgebruikers via de optie 'web- en app-activiteit'. De Consumentenbond noemt die manier 'erg sneaky'. Locatiegegevens en zoekopdrachten worden opgeslagen, zelfs als je de optie 'locatiegeschiedenis' hebt uitgeschakeld. De Consumentenbond wil een einde aan die praktijken en dient daarom een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook andere consumentenorganisaties in Europa dienen een klacht in.

Honger naar data

Brenno de Winter, beveiligings- en privacyexpert, vindt de klacht een goede zet. "Het lijkt er sterk op dat deze manier van werken van Google in strijd is met de privacywet. Als we het aan bedrijven overlaten dan komt het zeker niet goed. Dus misschien moet de toezichthouder er nog een tandje bij doen. Ze hebben middelen om in te grijpen."

Volgens De Winter is de honger naar data groot bij bedrijven als Google. "De informatie, zoals locatiegegevens, is veel waard." Toch vindt hij het moeilijk om in te schatten of bedrijven doelbewust consumenten om de tuin leiden. Het kan zijn dat de nieuwe wetten omtrent privacy nog niet door een heel bedrijf goed in het DNA zit. "Als je het waarborgen van privacy als standaard uitgangspunt wil hebben dan moet je er veel energie insteken voordat dat door de hele organisatie wordt opgepikt."

'Ingewikkeld voor gebruikers' 

Toch ligt er een belangrijke taak om meer openheid te verschaffen. Voor consumenten is het totaal onduidelijk dat er met alle data gebeurt. "Het is allemaal zo verborgen dat het voor ons helemaal niet duidelijk is wat Google wil. Het is veel te ingewikkeld voor gebruikers."

Brenno de Winter pleit voor het gebruik van tekeningen of een instructievideo om alle mogelijkheden tot het zo goed mogelijk beveiligen van je telefoon inzichtelijk te maken. "Het is nu allemaal in veel te vage bewoording. De man van de straat kan er niets mee."

Neem je telefoon soms niet mee 

Zelf let Brenno de Winter goed op zijn smartphonegebruik. "Als ik gevoelige opdrachten heb dan neem ik mijn GSM gewoon niet mee. Daarnaast heb ik zo min mogelijk software geïnstalleerd. Maar toch ga je altijd om met een risico."

Het is afwachten wat de Autoriteit Persoonsgegevens met de klacht gaan doen. Eerst moet worden uitgezocht wat het leidende land is. De toezichthouder in dat betreffende land moet met de klachten aan de slag. "Ergens gaan er meerdere klachten op de mat vallen. Het zal verbazen als er niet naar gekeken worden." Tot die tijd richt Brenno de Winter zich graag op de Nederlandse bedrijven. "Ze moeten duidelijker gaan communiceren: Wat sla ik als consument op en wat wordt ermee gedaan. Werk met toegankelijke taal!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.