Google komt met een nieuwe zoekmachine. Dit keer niet voor algemene informatie, maar speciaal om dingen te kunnen factchecken. Google heeft inmiddels een testversie van 'Fact Check Tools' gelanceerd.

Het doel van de zoekmachine is om journalisten te helpen met hun werk en ervoor te zorgen dat zij geen werk opnieuw doen wat al door collega’s is gedaan. Ook voor gewone burgers is het een goed instrument om meer betrouwbare informatie te vinden over een onderwerp.

Niet open toegankelijk

De pagina is niet voor iedereen toegankelijk. Je moet een speciaal formulier invullen om te worden toegelaten, waarin je uitlegt voor welke organisatie je werkt en wat je met factchecken doet.

De startpagina van Google Fact Check Tools

Google hoopt de tool in 2019 voor iedereen beschikbaar te maken. "Google werkt al lange tijd samen met de gemeenschap van factcheckers. Wat we wilden is de technologie breed beschikbaar maken. Met dat doel ontwikkelen we onze fact check tools", zegt Cong Yu, onderzoeker bij Google.

Wat is betrouwbaar?

Mevan Babakar, van fact check-organisatie Full Fact, stelt vragen bij de nieuwe fact check tool. "Factchecks hebben een houdbaarheidsdatum. Dat is niet zo erg als het om de openingstijden van een winkel gaat, maar wel bij veranderende standpunten van een politieke partij. Hoe zorgen we ervoor dat dit niet de plek wordt waar je heen gaat om feiten te zoeken die jou goed uitkomen?"

Google zegt de betrouwbaarheid van de zoekmachine te garanderen door met bekende factcheckers als Politico en Poynter samen te werken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.