Het komt er misschien toch nog één keer van: een raadgevend referendum onder de Nederlandse bevolking. Pas nadat de deadline voor 300.000 handtekeningen voor een referendum over de donorwet is verstreken, stemt de Eerste Kamer over het intrekken van dat raadgevend referendum. Cabaretier Jasper van Kuijk denkt het zijne over het aankomende 'donorendum', en laat dat weten in zijn column.

"Jawel mensen, we krijgen misschien toch nog een keer een referendum!" Dat is volgens Van Kuijk een tegenvaller voor minister Ollongren, belast met het intrekken van het referendum, en haar partij D66. "De partij die het principe hanteert dat ze geen principes hebben", aldus Van Kuijk. Het ligt allemaal nog extra gevoelig voor D66, omdat de partij fel streed voor de donorwet. Diezelfde donorwet komt met een referendum onder druk te staan. 

"Toegegeven: ik kreeg ook een ietwat ongemakkelijk gevoel toen D66 tegelijkertijd een wet introduceerde die mensen standaard orgaandonor maakt. Terwijl ze aan de andere kant ging ijveren voor een vrijwillig levenseinde", zegt Van Kuijk. "Dan ga je toch denken." 

Luister & lees ook:

D66 mocht het referendum opruimen

Maar ondanks alle kritiek, is volgens Kuijk de D66 toch de partij in de coalitie die het meest positief staat tegenover het referendum. "De VVD verandert haar naam liever in Volkspartij voor Vrijheid en indirecte democratie, de ChristenUnie laat zich liever leiden door hoge hand en Sybrand Buma maakt al jaren lang duidelijk dat hij überhaupt niets heeft met mensen."

Het standpunt over referenda van D66 is dan ook iets dat Rutte graag heeft gebruikt, constateert Van Kuijk. "Het is een bekende Rutte-tactiek: als hij een hoofdpijndossier ziet, dan geeft hij het betreffende ministerie aan die partij waar hij de grootste weerstand van verwacht." De huidige verdeling was dan ook snel gemaakt: "Toen hij een partij zocht die én het referendum moest opruimen én een wet op de Inlichtingendienst er door moest krijgen, koos hij uiteraard voor D66."

Kijk & lees ook:

Extra optie voor de donorwet

De cabaretier heeft, met zicht op een referendum, nog wel een voorstel over de donorwet: meld je af als donor, of meld je aan als donor, maar registreer je in elk geval. "Geef mensen alleen organen die zich geregistreerd hebben. Of het nu is als donor of juist niet, als je de moeite neemt om je te registreren, kan je ook organen ontvangen." 

Mensen die zich niet registreren kunnen volgens de cabaretier niet verwachten dat ze mogen profiteren van een systeem waar ze niet aan deelnemen. "Een reisverzekering betaalt ook niet uit als je hem niet afsluit. Of om in orgaantermen te blijven: het is een stukje oog om oog."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.