De Eerste Kamer buigt zich nog voor het zomerreces over het intrekken van de referendumwet. Het kabinet wil het referendum afschaffen en heeft een meerderheid van één zetel in de Eerste Kamer. De behandeling van deze intrekkingswet en de procedure voor het halen van het referendum lopen parallel. GeenPeil moet binnen zes weken (voor 14 juni a.s.) nog eens 300.000 handtekeningen verzamelen.

De eerste vragenronde van de Senatoren over de intrekkingswet is nu geweest. Er kan nog een tweede ronde komen. Vraag is of de senatoren de behandeling van deze wet expres gaan vertragen waardoor GeenPeil op tijd is voor een referendum. De wet zou begin juni behandeld kunnen worden en kan nog spannend worden. De coalitie (VVD, CDA, CU en D66) zullen voor de afschaffing zijn, alhoewel dat voor D66 met pijn in het hart is. 

LEES OOK: Donorwet onzeker door mogelijk referendum

Politieke landschap 

Dit referendum zorgt voor veel verdeeldheid in de coalitie. D66 is voorstander van referenda, maar in het regeerakkoord is afgesproken dat het referendum wordt afgeschaft. Ook zijn zij de initiatiefnemers van de donorwet. Het is dus kiezen tussen twee kwaden.

De ChristenUnie is geen voorstander van referenda, maar ziet de donorwet liever vandaag dan morgen sneuvelen, dus zou eigenlijk wel graag een referendum over de donorwet zien. Om die reden is oppositiepartij SGP, fervent tegenstander van referenda, nu heel pragmatisch voorstander van dit referendum. Of zij om die reden tegen het afschaffen van de referendumwet zullen stemmen, is onduidelijk.

KIJK TERUG: Nieuwe donorwet aangenomen in de Eerste Kamer

Race tegen de klok

Als het initiatief voor het donorreferendum veel handtekeningen haalt, kan de Eerste Kamer besluiten de stemming van het afschaffen van het referendum uit te stellen, bijvoorbeeld tot na 14 juni (de dag dat de 300.000 handtekeningen binnen moeten zijn).

Een andere mogelijkheid is dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (en verantwoordelijk voor de afschaffing van het referendum) besluit om het referendum over de donorwet toch door te laten gaan, ondanks het afschaffen van de referendumwet.