De kans is aanwezig dat er op het nippertje toch een referendum gaat komen over de donorwet. Omdat het kabinet de wet in de Staatscourant heeft gepubliceerd, is de weg vrij om een raadgevend referendum te organiseren. De Eerste Kamer moet namelijk nog instemmen met het afschaffen van de referendumwet, waardoor deze vooralsnog van kracht blijft.

Het kabinet wil van dit raadgevend referendum af en daar heeft de Tweede Kamer in februari mee ingestemd. De website GeenStijl ontdekte de publicatie van de nieuwe wet in de Staatscourant echter, en greep de gelegenheid aan op te roepen tot een referendum over de donorwet. De donorwet schrijft een nieuw donor-registratiesysteem voor. Je staat dan als burger geregistreerd als 'geen bezwaar', tenzij je actief een keuze maakt.

LEES EN KIJK OOK

Om een referendum te organiseren zijn binnen vier weken 10.000 geldige handtekeningen nodig bij de Kiesraad. Het is een race tegen de klok, want op 18 juni moeten 300.000 handtekeningen binnen zijn. Het kabinet is bezig met het afschaffen van het referendum en die beslissing ligt dus nu bij de Eerste Kamer.

'We wachten af'

Alexander Pechtold laat weten dat hij het raadgevend referendum rustig afwacht. "Zolang die wet er is kunnen referenda worden aangevraagd." De wet, een kroonjuweel van D66, is met een nipte meerderheid aangenomen. Op de vraag of Pechtold niet ontzettend baalt van het feit dat er nu mogelijk toch nog een raadgevend referendum komt zegt hij: "we wachten rustig af." Ook CDA- fractievoorzitter Sybrand Buma sluit zich bij Pechtold aan. "Het is het recht op basis van de referendumwet, dus we wachten gewoon af."

Burgers hebben sinds 2015 de mogelijkheid om raadgevende referenda aan te vragen over wetten die door de Tweede en Eerste Kamer zijn aangenomen, maar nog niet in werking zijn. Daar is de Donorwet een voorbeeld van. Deze wet gaat in 2020 in. In totaal zijn er in ons land twee raadgevende referenda geweest: in 2016 over het Europese associatieverdrag met Oekraïne en op 21 maart, over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

LEES OOK

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.