Veel mensen viel het tijdens het debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump op: het vele gesnuif van Trump.

Inmiddels staan er tientallen filmpjes online waarin al zijn gesnuif achter elkaar is gemonteerd. Eén filmpje kreeg zelfs de titel ‘Make America sniff again’

Haalt Trump nou letterlijk z’n neus op voor Hillary, voor de kiezers of is hij allergisch voor haar of toch gewoon verkouden?

Governor Howard Dean van Vermont twittert hardop wat veel mensen denken: ‘Notice Trump sniffing all the time. Coke user’?

Ook dronk Trump veel water, viel mensen op. Maar wat zijn eigenlijk de symptomen van cokegebruik? Volgens Tibor Brunt van het Trimbos Instituut, kan snuiven een teken zijn, maar kunnen het ook gewoon de zenuwen zijn geweest.

Ook Amerikadeskundige Willem Post viel het gesnuif van Trump vannacht op. En hoewel ook hij denkt dat er vele redenen voor kunnen zijn, zou cokegebruik niet geaccepteerd worden door Trump's conservatieve achterban. 

Toch zou het niet voor het eerst zijn dat een presidentskandidaat gedrogeerd deelneemt aan een debat, zegt Post. Hij refereert hiermee aan een debat in 1960 waar John F. Kennedy zwaar onder de medicijnen aan meedeed. 

Volgens Brunt is het overigens geen goed idee om voor zo’n debat drugs te gebruiken en al helemaal geen cocaïne. Dat is namelijk na 20 tot 30 minuten uitgewerkt en je kunt moeilijk midden in zo’n debat zeggen: "Ik moet even naar de WC” om een lijntje te snuiven." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.