Daar stonden ze dan. Na dagenlange voorbeschouwingen in de media was het moment aangebroken. De verwachtingen hooggespannen. Sommige tv-zenders noemden het al het debat van de eeuw en tv-bazen speculeerden al over recordaantallen kijkers, vergelijkbaar met de Superbowl, de afsluiting van het honkbalseizoen.

Hoe zou Trump zich gedragen? Zou Clinton wel stand houden tegen een onvoorspelbare Trump?

Vannacht betraden ze dan eindelijk de arena.

Negentig minuten one-on-one, onder leiding van NBC-moderator Lester Holt debatterend over de economie, veiligheid en rassenongelijkheid.

Maar wat blijf de kijker/kiezer nu eigenlijk bij?

Clinton bleef rustig en vriendelijk en hield goed stand. Voor haar stond er het meest op het spel; eigenlijk kon ze alleen maar verliezen. Aanvallen kreeg ze genoeg en die wist ze goed te pareren, af en toe zelfs met humor. Ze kwam met concrete oplossingen en hield voor ogen niet te beleidsmatig te praten.

Trump koos direct de aanval en hield zijn bekende negatieve en sombere verhaal over Amerika. Concrete plannen kwamen er niet, zijn verhaal bleef steken in algemeenheden. 

Hij liet zich uit de tent lokken over zijn steun aan de oorlog in Irak, zijn belastingaangiften die hij niet openbaar wil maken, zijn twijfel over het Amerikaanse paspoort van president Obama en zijn houding tegenover vrouwen. Hij hapte toe en werd steeds in het defensief gedrongen. Aan het eind van het debat werd de aanval persoonlijk door Trump’s bewering dat Clinton niet het uithoudingsvermogen heeft om president te zijn.

Na afloop van het debat werd Hillary Clinton als voorzichtige winnaar van het debat aangewezen, maar daarmee is ze nog niet uit de problemen. Direct na het debat hield CNN een peiling onder de kijkers en hoewel het slechts een steekproef is, won Clinton. Nieuwe peilingen zijn er nog niet,  maar de verwachting is dat beide kandidaten geen nieuwe, zwevende kiezers aan zich hebben weten te binden. En met de nek-aan-nek strijd die nu gaande is, is de stem van de zwevende kiezer cruciaal. Beide kandidaten spraken nu voor hun eigen achterban.  

Er volgen nog twee kansen. Op 9 en 19 oktober zijn de volgende debatten.

De belangrijkste fragmenten:

Trump over de looks en het uithoudingsvermogen van Hillary:

Fragment over banen en economie:

Fragment over de geboorteakte van Obama: 

Fragment over het openbaar maken van de belastingaangifte:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.