Stef Blok, of zoals hij zelf zegt: de flexkracht van Rutte, moet het gaan waarmaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken na het aftreden van Halbe Zijlstra.

Op sociale media wordt er met verbazing gereageerd op de aanstelling van Blok.

Rutte blijft bij zijn besluit en zegt tegen BNR vertrouwen te hebben in de ervaring van Blok. De nieuwe minister van Buitenlandse zaken was sinds 2012 tot 2017 minister van Wonen en Rijksdienst, daarvoor liep hij al veertien jaar mee als Kamerlid. Daarnaast is hij twee jaar fractievoorzitter geweest van de VVD en was de rechterhand van Rutte tijdens coalitieonderhandeling voor kabinet-Rutte II. Maar veel twitteraars zetten vraagtekens bij zijn ervaring, en dan met name aan zijn buitenlandervaring. 

'Een bekende van Blok' laat in een interview aan NRC weten dat de kersverse minister van Buitenlandse Zaken helemaal niet houdt van reizen en gewichtigdoenerij, terwijl die baan juist wel daaruit bestaat.

Onverwoestbare saaiheid

Volgens De Volkskrant was de politicus in het vorige kabinet de minst gekende en gewaardeerde minister, maar toch hoorde je tijdens de formatie dat er meer Stef Blokjes in Rutte III moeten zitten. De kracht van Blok zit volgens de krant namelijk in zijn overwoestbare saaiheid.

Blok verliet afgelopen najaar het Binnenhof om iets anders te gaan doen. Wat wist hij nog niet, maar het moest spannend zijn vertelde hij destijds in een interview tegen het FD. Toch keert hij weer terug om de positie als minister van Buitenlandse Zaken te vervullen. Zijn voorganger Halbe Zijlstra trad vorige maand af, na een leugen over een bezoek aan Russische president Poetin.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.