Hoe kijkt Rusland naar Nederland, nu de leugen van minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) is uitgekomen? Ruslanddeskundige Helga Salemon: “Door zijn uitspraak is Zijlstra een nuttige ‘idioot’ van het Kremlin geworden.”

"Met Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken hebben we geen vijanden meer nodig", aldus Salemon. "Door zijn leugen kan het Kremlin hem op ieder moment als ongeloofwaardig bestempelen."

De bekentenis van Zijlstra komt volgens Salemon op een 'ongemakkelijk moment'. De minister ontmoet deze week in Moskou zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Op de agenda staat een belangrijk dossier als de ramp met de MH17. "Dat is een gevoelige kwestie voor het Kremlin. Zijlstra's uitspraak is dus koren op de molen van Rusland. Alles wat hun niet bevalt, kunnen ze in één keer van tafel vegen door hem als ongeloofwaardig neer te zetten. Want wie zegt dat hij de waarheid spreekt over MH17?"

'Poetins woorden vooral historisch bedoeld'

Zijlstra kwam in zwaar weer terecht nadat hij loog over een bijeenkomst met Poetin in 2006. In zijn speech zei Zijlstra dat hij de Russische president Poetin zelf had horen praten over ˜Groot-Rusland'. Poetin zou volgens Zijlstra hebben gezegd dat Wit-Rusland, de Baltische Staten, Oekraíne en ook Kazachstan in zijn ogen bij Rusland horen. In een interview met de Volkskrant gaf de minister daarna toe dat hij niet bij die bijeenkomst is geweest.

Ook Zijlstra's interpretatie van Poetins uitspraken worden betwist. Volgens Shell-topman Jeroen van der Veer waren Poetins woorden 'historisch' bedoeld. 

Russische media: 'Zijlstra liegt twaalf jaar lang'

Het nieuws over de liegende Nederlandse minister werd maandag ook overgenomen door Russische media. Het Russische persbureau Interfax schrijft dat Zijlstra heeft toegegeven dat hij 'twaalf jaar lang heeft gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin'. Zijlstra betuigde eerder maandag spijt over de leugen die hij had verteld over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. "Het was dom, onverstandig en het spijt me dat ik het op deze manier heb aangepakt'', zei hij. Hij denkt nog wel geloofwaardig te zijn. "Bij geloofwaardigheid hoort volgens mij ook dat je zo'n domme fout toegeeft."

De minister vindt nog steeds dat hij de inhoud van het gesprek met Poetin naar buiten moest brengen. Dit omdat de boodschap volgens hem 'geopolitiek' van groot belang is. "De wijze waarop ik dat gedaan heb is gewoon dom. Zijlstra heeft naar eigen zeggen geen leugens over Rusland verteld. Ik heb alleen leugens over mezelf verteld''. Dinsdag na het debat trad Zijlstra alsnog af. 

Salemon zette voor zijn aftreden bekend werd, al vraagtekens bij de verklaringen van Zijlstra. "Zijlstra brengt de relatie met Rusland alleen maar meer schade toe als hij aan zou blijven als minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft zich wereldwijd ongeloofwaardig gemaakt."

info
clock 13-02-2018 01:00

De Russische ambassade in Den Haag spreekt in een persverklaring over constante propaganda van misinterpretaties over Ruslands 'agressieve intenties' in de Nederlandse publieke opinie. "Dit is ook de reden achter het hele verhaal van de veronderstelde ontmoeting tussen minister Zijlstra en president Poetin", schrijft de ambassade. "In Nederland wordt Rusland beschuldigd van het verspreiden van desinformatie. Nederlandse ambtenaren doen voortdurend dit soort ongefundeerde uitspraken.'' Nederlandse media zouden gewillig en kritiekloos het idee verspreiden dat de Russische autoriteiten geobsedeerd zijn met de creatie van een Groot Rusland. "Is dat geen voorbeeld van nepnieuws gericht tegen ons land?'', vraagt de ambassade zich af.

De ambassade wil niet reageren op de beoordeling van het verhaal van minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) door Nederlandse politici. "We beschouwen dit als een binnenlandse aangelegenheid van Nederland'', schrijft de ambassade.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.