Minister Halbe Zijlstra heeft veel uit te leggen over het waarom van zijn leugen over een ontmoeting met Vladimir Poetin. De minister van Buitenlandse Zaken beweerde direct getuige te zijn geweest van een uitspraak van de Russische president in 2006. Nu heeft hij tegenover de Volkskrant toegegeven dat hij die ontmoeting heeft verzonnen.

De minister had naar eigen zeggen het verhaal van een collega overgenomen, om zo deze bron te beschermen. Ook wilde hij het verhaal meer kracht bijzetten door te zeggen dat hij het zelf direct had gehoord. Zijlstra deed de uitspraak op een VVD-congres in 2016:

Vanuit binnen- en buitenland kan de leugen van Zijlstra op veel kritiek rekenen. Bij de NOS reageerde Zijlstra als volgt: "Het is dom geweest. Niet alleen onverstandig, maar dom. U mag aannemen dat ik daar veel spijt van heb."

De volledige coalitie staat echter nog steeds achter de minister, en ook minister-president Mark Rutte liet weten dat Zijlstra gewoon kan aanblijven. Ondertussen liet oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking en huidig PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen weten dat de zaak weldegelijk schadelijk is voor Nederland.

'Dit mag eens, maar nooit meer gebeuren'

Verschillende (oud-)politici geven hun reactie op de kwestie bij EenVandaag. "Wat Zijlstra hier heeft gedaan is iets wat eens, maar nooit meer mag gebeuren," zegt historicus en oud VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn. "Het is heel onverstandig geweest van zijn spindoctors om dit verhaal aan te moedigen." 

Sadet Karabulut, woordvoerder Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking van de SP, vind echter wel dat de positie van Zijlstra ernstig is aangetast: "Ik vind het ongelooflijk dat een minister van Buitenlandse Zaken liegt." In een aankomend debat mag Zijlstra verdere uitleg aan de Kamer geven, maar Karabulut is daar op voorhand kritisch over. "Ik zie niet in hoe hij dit gaat goedmaken."

GroenLinks-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Bram van Ojik stelt bij EenVandaag ook dat de kwestie op diplomatiek niveau schadelijk kan zijn voor Nederland. Hoe schadelijk precies? Dat is nog af te wachten. "Het gaat erom of Zijlstra komende periode nog goed en geloofwaardig kan functioneren in de toekomst", aldus Van Ojik.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.