Halbe Zijlstra stapt op als minister van Buitenlandse zaken. Hij noemt het zelf "de grootste fout in zijn politieke loopbaan."

De minister bood al eerder zijn excuses aan, maar de Tweede Kamer vroeg Zijlstra toch verantwoording af te leggen. "Ik heb de afgelopen jaren in vele rollen verantwoording mogen dragen en dat heb ik met veel plezier en toewijding gedaan. Ik had gewild dat mijn ministerschap anders was gelopen. Helaas heb ik te kort leiding mogen geven aan mijn departement." Daarnaast vindt Zijlstra dat Nederland  "een minister van Buitenlandse Zaken verdient die boven elke twijfel verheven is."

Zijlstra in opspraak na Poetin-leuge

Aanleiding voor zijn aftreden is dat Zijlstra beweerde direct getuige te zijn geweest van een uitspraak van de Russische president in 2006. Later heeft hij tegenover de Volkskrant toegegeven dat hij die ontmoeting heeft verzonnen. De minister had naar eigen zeggen het verhaal van een collega overgenomen, om zo deze bron te beschermen. Ook wilde hij het verhaal meer kracht bijzetten door te zeggen dat hij het zelf direct had gehoord. Zijlstra deed de uitspraak op een VVD-congres in 2016.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.