Ieder ander jaar zouden er nu elk weekend op festivals en in parken door heel Nederland allerlei kleurrijke foodtrucks opduiken. De coronacrisis gooide roet in het eten, maar Jeroen Janssen zag een kans: buurtkeukens.

De foodtrucks zijn de afgelopen jaren snel opgekomen. Met steeds meer soorten aanbod en festivals zoals Rrrollend werd de foodtruck een dominant gegeven op festivals en evenementen. Hoewel veel horeca-ondernemers met de handen in het haar zitten door de coronacrisis, lijken de foodtrucks ook nu een uitweg te hebben gevonden.

Meer dan 100 pizza's in één avond

Ondernemer Jeroen Janssen richtte begin maart het initiatief buurtkeukens op. "Ik zag begin maart een oproep van een foodtruckeigenaresse die binnen een week al haar opdrachten zag verdampen voor de rest van het jaar. Ik heb via Whatsapp mijn buurtbewoners gevraagd pizza's bij haar af te nemen. Die eerste avond had ze meer dan 100 pizza's verkocht."

Hier zag Janssen een kans: "Ik ben al heel lang ondernemer en daarom wilde ik dit al snel groter maken. Het idee was om elke week in een eigen buurt een foodtruck uit te nodigen. Na een tijdje sloten twee mensen zich bij de organisatie aan en binnen no time hadden we een website. Nog geen twee maanden verder zijn er al 80 foodtrucks bij ons aangesloten."

Ondernemingskans

Het idee van buurtkeukens is dat buurten via de website een foodtruck kunnen uitnodigen om die avond de wijk te voorzien van eten. Via de website kiezen buurtbewoners een maaltijd en een tijdslot uit waarop ze het kunnen ophalen. Steeds meer mensen in buurten namen het initiatief over en bestelden foodtrucks in hun wijk.

Van Groningen tot Wageningen, en van Nijmegen tot Leidschendam staan nu bijna wekelijks foodtrucks. "De eerste zes weken hebben we het non-profit gedaan, maar toen ging het ons tijd en geld kosten", vertelt Jeroen. "Toen stonden we voor de keuze: gaan we stoppen of winst maken? Nu hebben we besloten om 10 procent afdracht te vragen. Daarmee is de toekomst verzekerd, en kunnen we doorgroeien en ontwikkelen."

Lees ook

Jeroen Janssen
Bron: EenVandaag
Jeroen Janssen, initiatiefnemer van buurtkeukens

Gemeentelijke strubbelingen

Buurten zijn dus fan, maar toestemming vragen bij gemeenten levert soms nog problemen op. Jeroen vertelt dat per gemeente andere regels gelden. "We moesten ook uitkijken dat het niet een evenement zou worden. In Bussum was de buurtkeuken door een probleem op de openbare weg stopgezet, maar binnen een week kregen we toen een ontheffing. Soms staan daar nu wel zeven foodtrucks op een avond."

Gelukkig belemmert de administratieve rompslomp de verdere uitbreiding van buurtkeukens niet. "Deze week beginnen we zelfs een drive-thru in Amsterdam, waar de foodtrucks wel naast elkaar kunnen staan. Omdat foodtrucks en buurtbewoners zo enthousiast zijn, denk ik zeker dat het na het coronatijdperk door kan gaan. Het is een blijvertje."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.