Over vijf jaar opent de Floriade in Almere. Een groots opgezette tuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar in Nederland wordt gehouden. In een paviljoen op de plek waar het allemaal gaat gebeuren worden de bewoners ingelicht over de plannen.

Er is veel kritiek in de stad. Bewoners zijn bang dat het project een bodemloze put is, waar miljoenen gemeenschapsgeld in wordt gestopt. Hun vrees is gevoed door de resultaten van eerdere edities van de Floriade. In achtereenvolgens 1992, 2002 en 2012 sloten de evenementen telkens diep in de rode cijfers.

Oud-Floriadebestuurder Hans van Driem waarschuwt de gemeente Almere voor opnieuw een financiële strop. Hij betoogt dat het project in Almere enorme verliezen gaat lijden. De kosten zijn volgens hem heel hoog en de kans op winst vrijwel nihil. “Wij hebben geleerd van fouten van vorige Floriades.” Van Driem zat onder meer in de directie van de Floriade Zoetermeer 1992 en was directeur van pretpark Six Flags.

Geleerd van fouten

Wethouder Tjeerd Herrema en Jannewietske de Vries van Floriade BV zijn echter optimistisch. Ze verwerpen de kritiek van Hans van Driem en benadrukken dat ze hebben geleerd van de fouten van eerdere Floriades. Daarbij, geeft Herrema aan, is dit een andere Floriade dan haar voorgangers. "Na de tentoonstelling wordt op het terrein een nieuwe wijk gebouwd, dus de investeringen zijn ook daarvoor".

Bomenkap

SP-fractievoorzitter Ans DeSumma en buurtbewoner Rob de Graaf zijn niet overtuigd. Zij zijn ontevreden met de komst van de Floriade naar hun stad en zetten ook vraagtekens bij de rigoureuze bomenkap voor het groene evenement.

EenVandaag bekijkt in Almere een voorproefje van de Floriade van 2022, spreekt met criticus Hans van Driem, wethouder Herrema, SP-fractievoorzitter Ans DeSumma en Rob de Graaf.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.