Verkrachting is een ernstige misdaad, maar flirten, verleiding en hoffelijkheid zijn geen 'macho-agressie'. Dat beklemtonen actrice Catherine Deneuve en 99 andere vrouwen vandaag in de Franse krant Le Monde.

Als vrouwen herkennen wij ons niet in deze vorm van feminisme, die onder de aanklacht van machtsmisbruik het gezicht toont van mannenhaat en haat tegen seksualiteit”, aldus de briefschrijvers. Onder de vrouwelijke pleitbezorgers van het volkomen legitieme flirten, verleiden of onhandig aandringen zijn ook de Duitse actrice Ingrid Caven, de presentatrice en actrice Brigitte Lahaie en schrijfsters Catherine Millet en Catherine Robbe-Grillet.

Heksenjacht

Het MeToo-debat over seksuele aanvallen op vrouwen bereikte zijn hoogtepunt na de onthullingen in oktober over het wangedrag van Hollywood-producent Harvey Weinstein. Sindsdien ging amper een dag voorbij of een nieuwe grote naam moest in het verweer tegen beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

De vrouwen vinden het in beginsel goed dat er meer aandacht is voor seksueel geweld, maar het zou zijn doorgeslagen in een soort heksenjacht waar vooral de tegenstanders van seksuele vrijheid de vruchten van plukken, zoals fanatieke religieuzen of reactionairen. Ze uiten hun afkeer tegen de mannenhaat die radicale feministen zijn gaan uiten en tegen golf van puritanisme'' die de westerse wereld overspoelt sinds de affaire Weinstein.

Misdadigers

“Tal van mensen worden behandeld als misdadigers, omdat ze enkel wat stuntelig de aandacht van een vrouw probeerden te trekken”, aldus de ondertekenaars. “De manier waarop de beweging #MeToo in de media te werk gaat, is extremistisch. Wie de mening van #MeToo niet deelt, wordt als verraadster of medeplichtige afgeschilderd.”

Voormalig Nederlands fotomodel en TV-presentatrice Rosalie van Breemen herkent de visie van de vrouwelijke briefschrijvers. “Niet alle mannen zijn viezeriken en niet alle vrouwen zijn slachtoffers”, aldus Van Breemen. “En omgekeerd: er zijn genoeg vrouwen die jongens misbruiken. Daar hoor je niemand over.”

‘Hypocriete kutzooi’

Van Breemen noemt de filmwereld in Hollywood een ‘hypocriete kutzooi’. “Je weet dat, wanneer je ‘s avonds bij Weinstein op de kamer wordt geroepen en je iets doet wat hij graag zou willen, je een kans hebt om de rol te krijgen. Als je niet gaat, weet je zeker dat het niet het geval is. Dan zou ik het prettig vinden als er in het contract staat: één keer blazen en je hebt de rol. Dan is het heel eerlijk.

Het model deed mee aan Miss International 1984 en won in1986 de Miss World University 1986. Ze presenteerde onder andere het programma Popshop TV, Zondag Effect en was jurylid bij Hollands Next Top Model. In 2012 kreeg ze een eigen reality-programma.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.