Franse commando’s en speciale eenheden voeren acties uit in Libië om de toename van IS-strijders in te dammen. Ze doen dat samen met Britse en Amerikaanse eenheden. Dat onthult de Franse krant Le Monde.

Libië wordt steeds belangrijker voor de Islamitische Staat. Het Westen maakt zich zorgen; het Noord-Afrikaanse land ligt namelijk veel dichter bij Europa dan Syrië. IS beschikt in Libië over een kust van 150 tot 200 kilometer, dit kan zorgen voor moeilijke scenario’s op zee.

De opmars van IS in Libië kan daarnaast ook als een olievlek werken op de rest van Afrika, bijvoorbeeld Tunesië of Algerije. De meeste strijders in het Noord-Afrikaanse land komen dan ook uit buurlanden. Naar schatting zijn er ongeveer 5000 IS-strijders in Libië.

Sinds de dood van Gaddafi vijf jaar geleden is het een politieke chaos in Libië. De twee verschillende regeringen zijn op dit moment in een burgeroorlog verwikkeld en daar profiteert de IS van. Zij maken gebruik van de verdeeldheid in het land door mensen te rekruteren voor hun eigen zaak.

Wat kan het Westen doen om de opmars van IS in Libië terug te dringen? In de studio van EenVandaag spreken we defensiedeskundige Peter Wijninga. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.