De #MeToo-discussie aan de tafels van de late talkshows is nog lang niet uitgewoed. Gisteren deed Jort Kelder bij Jinek nog een poging om duidelijk te maken dat de discussie over seksuele intimidatie van vrouwen door mannen niet zo zwart-wit is als het lijkt. Aanleiding was de uitspraak van de Franse filmactrice Catherine Deneuve, die zei dat de MeToo beweging is doorgeschoten. In een ingezonden brief in Le Monde stelt ze dat er zelfs een ware heksenjacht is ontstaan op mannen. 

Volgens Kelder moeten vrouwen wat assertiever zijn en mannen duidelijk op hun plek zetten als ze te dichtbij komen. Ook refereerde hij aan een onderzoek waarbij de seksuele behoeften van de vrouwen in een top-tien werden opgesomd. Daarbij zou volgens Kelder op plek vier staan dat vrouwen behoefte hebben aan de seksuele dominantie van de man. "Ze willen overmeesterd worden."

Behoeften vs. fantasieeën

Dat wordt weersproken door Ellen Laan, hoogleraar Seksuele Gezondheid (AMC-UvA). Zij maakt onderscheid tussen seksuele behoeften van de vrouw en seksuele fantasieën. "Alleen over de fantasieën is wetenschappelijk onderzoek gedaan", stelt Laan. De uitspraak van Jort Kelder klopt dus niet, en bestempelen we als fictie. Jort Kelder geeft toe dat hij zich baseerde op onder meer zijn eigen ervaringen, een voorgesprek met sociaal wetenschapper Linda Duits en een top-tien lijstje van vrouwenblad Viva.

Hiermee is de discussie niet gesloten. Komende zaterdag zal Kelder in de uitzending van Kelder en Co de top tien van seksuele fantasieën bij vrouwen met Linda Duits uitgebreid bespreken.