Op 16 juli is de aftrap van het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal in Utrecht. Alle hoop is gevestigd op de 'Oranjeleeuwinnen'. Gaan de dames de slechte prestaties van de mannen doen vergeten? Voetbalmanager Minke Booij zegt in het AD dat "vrouwenvoetbal al lang geen ondergeschoven kindje meer is.

Wat checken we?

Minke Booij zegt in het artikel dat er de afgelopen jaren veel is veranderd. "Er is een eredivisie voor vrouwenvoetbal en het Nederlands team heeft tijdens het EK 2009 de bronzen medaille behaald. Nederland heeft getoond dat het meedoet aan de top in Europa en wereldwijd is voetbal de grootste sport voor vrouwen. Het is geen ondergeschoven kindje."

Toch zijn de meningen verdeeld. Journalist Jerry Goossens schreef onlangs een column in het AD en vindt dat vrouwenvoetbal wel degelijk een ondergeschoven kindje is. "Het is aantoonbaar. Er zijn 150.000 vrouwen die voetballen en is daarmee de grootste vrouwensport, maar het kan niet eens in de schaduw staan van het mannenvoetbal. Daarnaast is er ook te weinig aandacht voor vrouwenvoetbal."

Vrouwenvoetbal in Nederland

In 2016 waren er 146.000 vrouwen aan het voetballen. Uit recente cijfers van het Mulier Instituut, dat is een sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut, bijkt dat vrouwenvoetbal groeit over de hele linie. Onderzoeker Agnes Elling: "De aandacht voor vrouwenvoetbal is groter geworden, maar vrouwen moeten nog steeds opboksen tegen allerlei vooroordelen en hebben ook niet altijd de trainingsfaciliteiten ter beschikking die mannen wel hebben. Toch is er veel veranderd. Vroeger was vrouwenvoetbal iets wat je niet mocht doen en kon je je als vrouw niet inschrijven bij een voetbalvereniging. Nu wordt het door een groot deel van de bevolking geaccepteerd." 

Het aantal vrouwen op de voetbalvelden stijgt, maar volgens Agnes Elling blijft het een marginale groep. "Dat is heel anders dan bijvoorbeeld hockey. Vrouwenvoetbal en vrouwenhockey zijn even groot, maar binnen hockeyverenigingen zijn er meer meisjes dan jongens. Bij voetbalverenigingen zijn vrouwen altijd de minderheid. Daarnaast is er een grote groep mannen die het niks vindt. Het heeft nog niet dezelfde acceptatiegraad als veel andere sporten. Dus er zijn nog veel verschillen te overbruggen."

Mannen overschaduwen de vrouwen

Journalist Jerry Goossens denkt dat ook de media een bepalende factor is voor het succes van vrouwenvoetbal. "Als Tom Dumoulin de Giro wint dan is er heel veel media-aandacht. Bij vrouwensporten is dat veel minder. Ik vind dat de KNVB veel meer geld moet uittrekken om het vrouwenvoetbal te promoten. Dat gebeurt nu te weinig."

Ook onderzoeker Agnes Elling ziet dit fenomeen terugkomen in haar onderzoek. "Het is een van mijn kernconclusies. Vrouwen in Nederland presteren al heel lang, maar het lijkt wel of dat minder van belang is. Profsporten bij mannen staan altijd op de agenda en zijn belangrijk, terwijl vrouwensporten pas aandacht krijgen als er medailles behaald zijn. Bij mannensporten wordt er een heldenstatus gecreëerd in tegenstelling tot vrouwensporten." Op de vraag of vrouwenvoetbal een ondergeschoven kindje is zegt Elling: "Er is veel verbeterd, maar er moet ook nog heel veel gebeuren."

Conclusie

Het Mulier Instituut is een gerenomeerd onderzoeksinstituut en uit recente cijfers blijkt wel degelijk dat het aantal vrouwen in de voetballerij groeit, maar dat dit nog steeds een marginale groep is (11%). Ook het feit dat vrouwen nog steeds moeten opboksen tegen vooroordelen, minder media-aandacht krijgen en niet altijd de faciliteiten tot hun beschikking hebben, maken het dat de stelling die we checken fictie is omdat het wel degelijk nog een ondergeschoven kind is. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.