Morgen start het EK vrouwenvoetbal in Utrecht: het is de eerste keer dat Nederland dit EK organiseert. Oranje leeuwinnen als Vivianne Miedema en Lieke Martens gaan de concurrentie aan met de Europese top. Een derde van de wedstrijden zal live worden uitgezonden, meer aandacht voor de dames dan ooit voorheen. 

Het vrouwenvoetbal zit in de lift en is een van de snelst groeiende sporten ter wereld. Wereldwijd voetballen er 29 miljoen meisjes en vrouwen in georganiseerd verband. Nederland telt zo’n 151.000 speelsters op een totaal van 1,2 miljoen KNVB leden: bij de vrouwen is alleen hockey groter. 

Toch was voetbal heel lang uitsluitend een mannenbolwerk. De KNVB wilde niets met vrouwenvoetbal te maken hebben; die erkenning kwam pas in 1971. 

EenVandaag sprak met een van de pioniers van het vrouwenvoetbal: Lenie van der Jagt.

Op 14 jarige leeftijd maakte  zij in 1956 het allereerste doelpunt van het Nederlands vrouwenelftal. Allemaal officieus. Vrouwen mochten niet op de velden trainen van de gewone clubs en ze mochten pas drie uur na afloop van een mannenwedstrijd het veld betreden. 

Ondanks het feit dat het vrouwenvoetbal sindsdien onherkenbaar is veranderd en steeds professioneler geworden is, wordt er toch nog vaak gekscherend over gesproken. Zo kijkt Nico Dijkshoorn nog liever naar een mislukte bloedtransfusie dan naar vrouwenvoetbal.

Hierover in EenVandaag een gesprek met Mary Kok-Willemsen. Zij zette bij FC Twente het eerste meisjesteam op, waarmee ze in 2011 landskampioen werd. Nu leidt ze een voetbalacademie waar jongens en meisjes samen trainen. Zij pleit voor gelijke kansen voor jongens en meisjes in het voetbal. 

Volgens haar is er nog een lange weg te gaan voordat dat bereikt is. Het vrouwenvoetbal wordt nog steeds niet serieus genomen door clubs, media, fans en sponsoren. Ook is het nog niet vanzelfsprekend dat een vrouw bij Studio Voetbal aan tafel met kenners als Jan Mulder mee analyseert: Kok-Willemsen werd trending topic op Twitter. 

EenVandaag spreekt ook met Daphne Koster, voormalig topvoetbalster en aanvoerder van het Nederlands elftal. Zij sloot net haar carrière bij Ajax af. Koster is een rolmodel voor veel huidige straatvoetbalsters. Zij vertelt EenVandaag over verschil in salaris en speelstijl. Moet je talenten van vrouwen en mannen wel met elkaar vergelijken gezien de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen qua kracht en snelheid? 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.