Door de winst van het Nederlands voetbalelftal voor vrouwen is de verwachting dat veel meisjes in de voetsporen willen treden van Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden en Lieke Martens. Maar volgens Jan Dirk van der Zee, verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal bij de KNVB, moeten profclubs vrouwenvoetbal een stuk serieuzer nemen.

De afgelopen jaren nam het aantal meisjesteams op de velden al langzaam toe. Voor clubs is dat niet altijd makkelijk. Ze hebben meer velden nodig, extra trainers, maar ook meer kleedkamers en weer genoeg meisjes om een team te kunnen vullen.

Daarnaast moet de overstap naar de profclubs beter geregeld worden. Momenteel hebben slechts acht teams een afvaardiging in de vrouwencompetitie. Dat zijn Achilles '29, ADO Den Haag, Ajax, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV, FC Twente en Telstar VVNH. Jan Dirk van der Zee, van de KNVB: “Profclubs moeten vrouwenvoetbal serieuzer nemen in de hoop dat de sport door kan groeien met een serieuze competitie.”

Amateurverenigingen 

VoetbalverenIging Bussumse Football Club zet al jaren in op vrouwenvoetbal. André Peters zit in de speciale meisjes- en vrouwenvoetbalcommissie van de club. Hij ziet dat er nog te weinig aandacht en faciliteiten zijn voor voetballende meisjes. “Er moeten faciliteiten komen, ook de jeugdopleidingen moeten beter. Daarnaast zijn clubs die nu instappen te laat.” 

Op de velden van Olympos in Utrecht wordt deze week ondanks de vakantie gewoon doorgetraind. Voetballiefhebbers, zowel meisjes als jongens, zijn mee met het voetbalkamp van ProCamp. Zij organiseren gemengde kampen voor jongens én meisjes. Ook zijn er sinds een aantal jaar kampen speciaal voor meisjes. En die zitten ook dit jaar weer helemaal vol.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.