Het campagnegeweld van de gemeenteraadsverkiezingen barst definitief los. Landelijke leiders trekken fel van leer in de lokale debatzalen. Zijlstra moet tot zijn eigen verdriet het veld ruimen en D66 proeft naast het zoet ook het zuur. 

Lokale verkiezingen landelijk uitgevochten

Tijdens een debat in de Amsterdamse Balie kunnen de aanwezige landelijke politici het toch niet laten ook minder lokale thema's aan te halen. Het komt het net niet tot een handgemeen als het gaat over klimaat en immigratie. Alle pijlen van Asscher, Pechtold en Klaver gaan deze maand richting Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Het wegsturen van prominente partijleden schaadt Baudet amper: zijn kiezers kunnen zijn handelen wel waarderen.

Donorwet

Tussen al het campagnegeweld door wordt in de Eerste Kamer een D66-speerpunt werkelijkheid. Pia Dijkstra slaagt de Senaat ervan te overtuigen dat volwassen Nederlanders vanaf 2020 automatisch geregistreerd staan als donor. Steun in het land had zij al: een meerderheid van de leden van het Opiniepanel bleek in januari voorstander van dit plan.

Toch is er niet alleen maar feeststemming in februari bij D66. De Tweede Kamer stemt in met het afschaffen van het raadgevend referendum. Ook al zijn de meeste (60 procent) D66-kiezers voor. Het komt de partij van links tot rechts op veel kritiek te staan.

Zijlstra toch niet in datsja Poetin

Een leugen op het VVD-congres van een jaar eerder komt minister Halbe Zijlstra duur te staan. Als blijkt dat hij president Poetin toch niet heeft ontmoet, kan hij niet anders dan zijn functie neer te leggen. Het aftreden van de minister van Buitenlandse Zaken kan op flinke steun rekenen, blijkt uit resultaten van het Opiniepanel.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.