Zojuist is Halbe Zijlstra opgestapt als minister van Buitenlandse Zaken. Kiezers vinden dat de enige juiste beslissing. Dat blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder 26.000 mensen die vandaag werd gehouden. Acht op de tien ondervraagden (83%), inclusief de achterban van de VVD, zeiden vandaag dat zijn positie niet langer houdbaar is. Liegen, juist in een functie als minister, is voor de meeste mensen onacceptabel. Zeven op de tien ondervraagden (69%) stellen dat hij zijn geloofwaardigheid als minister van Buitenlandse zaken volledig kwijt was.

Deelnemers waren ook voor zijn aftreden omdat je als kabinet niet tegen nepnieuws kan ageren, om het vervolgens zelf te verspreiden. Zo zei iemand: "Dit is een afgang in het kader van 'fake nieuws'. Alleen aftreden laat zien dat nep nieuws niet getolereerd wordt." En juist ook dat het hier Rusland betreft, zo gaven deelnemers aan, is extra pijnlijk. "Denk alleen al aan het MH17-dossier. Hij kan onmogelijk een geloofwaardige gesprekspartner zijn," aldus een ondervraagde. 

Coalitiekiezers lieten minister ook vallen

De coalitiepartijen kregen niet meer de kans om zich voor of tegen het vertrek van de minister uit te spreken, omdat hij bij aanvang van het debat direct zijn aftreden aankondigde. Uit de peiling blijkt dat ook de kiezers van alle coalitiepartijen niet achter de minister stonden. Kiezers van D66 (85%), CDA (78%), CU (74%) en ook de VVD (62%) waren voor zijn vertrek. 

De enige steun voor het aanblijven van Zijlstra als minister was te vinden onder de VVD-leden. EenVandaag ondervroeg 462 leden van de partij. 49 procent van de leden vond dat hij mocht aanblijven; 45 procent zag hem liever aftreden. Zo zegt een VVD-lid: "Aftreden doe je alleen als je politiek verantwoordelijk bent voor eigen fouten in de periode dat je minister bent. Daar is nu geen sprake van.”

Steun voor Mark Rutte

Vooralsnog lijkt het incident niet af te stralen op premier Mark Rutte. EenVandaag peilde vandaag, voordat Zijlstra bekend maakte dat hij zou opstappen, nauwelijks verandering in het vertrouwen in hem.

Rapportage onderzoek Zijlstra

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.