Eindelijk zou de zieke Christel van der Leest een nieuwe nier krijgen. Maar de operatie is afgezegd omdat het ziekenhuis ic-bedden vrij moet houden vanwege corona. Nu leeft ze opnieuw in onzekerheid.

Met tranen in haar ogen vertelt Christel (50) over het telefoontje van het ziekenhuis: "Uw operatie moet worden uitgesteld. Het spijt ons." Het voelde alsof de grond onder haar voeten wegzakte.

Altijd moe

5 jaar geleden werden bij Christel (50) cystenieren ontdekt. Daardoor gaat haar nierfunctie elke 3 maanden met zo'n 3 procent achteruit. Op dit moment werken ze nog maar voor 7 procent. Het betekent dat ze altijd moe is. Soms zit ze hele dagen op de bank en is praten haar al te veel. Voor haar gevoel kan ze er op deze manier niet goed zijn voor haar dochters en haar man. Daarnaast moest ze 2 jaar geleden stoppen met werken, wat haar veel verdriet doet: "Je doet niet meer mee aan de maatschappij, dat is verschrikkelijk."

Alleen met een nieuwe nier zou Christel haar leven weer terugkrijgen. Maar de wachtlijsten zijn lang: zo'n 800 mensen wachten op dit moment op een nieuwe nier.

Lees ook

'Ik schenk je mijn nier'

Voor de zoektocht naar een nieuwe nier nam Christel vorig jaar het heft in eigen handen. Ten einde raad plaatste ze een berichtje op Facebook met de tekst: "Wie helpt mij aan een nieuwe nier?" Tot haar geluk meldden zich drie mensen die haar wilden helpen. Alle drie bereid om Christel hun nier te schenken.

"Hoe bedank je iemand die je zo'n cadeau geeft? Dat kan niet!", zegt Christel. Inmiddels heeft ze al een jaar contact met Iris, een vrouw van 37 die reageerde op haar Facebookbericht. Iris heeft een man en twee jonge dochters. Na een intensief onderzoekstraject in het Radboud UMC in Nijmegen bleek dat haar nier geschikt is voor de transplantatie. Op Christels verjaardag, afgelopen augustus, liet ze haar weten: "Ik doe het. Ik schenk je mijn nier."

Door de afzegging van haar niertransplantatie zit Christel opnieuw in onzekerheid.

Operatie

Op 3 november zou het gebeuren. Christel en Iris zouden beiden worden opgenomen voor de niertransplantatie. Een ingreep waar Iris 6 weken van zou moeten herstellen. Ze had vrij genomen van haar werk, haar man kon voor de kinderen zorgen en haar agenda was leeg. Maar drie dagen van tevoren bleek dat de operatie niet door kon gaan: het ziekenhuis moet ic-bedden vrijhouden vanwege de drukte door corona. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemde begin november nog dat momenteel 40 procent van de reguliere zorg is afgeschaald.

Christel had zo naar het moment toegeleefd; het moment dat ze haar leven weer terug zou krijgen. Ze heeft nu veel vragen, maar geen antwoorden. Gaat de operatie nog wel door? Wanneer is er weer plek? Wat als mijn donor corona krijgt? Of zij er alsnog van af wil zien? Het niet doorgaan van de operatie betekent opnieuw veel onzekerheid.

Patiënten in acute nood voorrang

"We begrijpen dat het voor mevrouw Van der Leest heel erg moeilijk is dat ondanks haar eigen inspanningen om een donor te vinden haar operatie is uitgesteld", zegt een woordvoerder van het UMC Nijmegen. "Door de huidige situatie moeten we helaas opnieuw de afwegingen maken om sommige geplande operaties uit te stellen. Uiteraard alleen waar dat medisch gezien mogelijk is."

Het ziekenhuis drukt patiënten op het hart om, als de situatie verandert, als ze vragen hebben of als ze zich zorgen maken, direct contact te zoeken met hun hoofdbehandelaar. "Uitgangspunt is en blijft dat patiënten met acute nood vóór gaan. Dat kunnen patiënten met ernstige corona-verschijnselen zijn, of patiënten die spoedzorg nodig hebben."

UPDATE

Het Radboud UMC heeft na het interview laten weten dat Christels niertransplantatie waarschijnlijk toch kan doorgaan op 28 november.

Kijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.