Een uniek moment in België. Pierre Kompany, vader van de Belgische international Vincent Kompany, wordt burgemeester van de gemeente Ganshoren. Daarmee word hij de eerste zwarte burgemeester in de geschiedenis van het land. In ons land was het in 2002 al zover: toen werd CDA'er Headly Binderhagel burgemeester van het Limburgse Nuth.

Uiteindelijk had Binderhagel van 2002 tot 2008 de ambtsketen om in Limburg. Het feit dat hij 'de eerste zwarte burgemeester' van ons land was, vind hij niet bijzonder. "Ik heb nooit in die termen gedacht."

'Einde van het CDA'

Binderhagel vindt dat hij het burgemeesterschap verdiende om zijn politieke carrière, en niet om zijn huidskleur. "Ik was flitsend bezig in de politiek en werd partijleider van het CDA in Tilburg. Mensen dachten toen wel: dat is einde CDA. Hoe kunnen ze een zwarte man tot de leider van zo'n partij maken?" Maar Binderhagel wist zich te bewijzen. "Met mij kreeg je juist weer 'leve het CDA'. Het resultaat telt. De CDA werd glansrijk de grootste partij ooit in Tilburg."

Om zijn prestaties in Brabant werd hij gevraagd voor het burgemeesterschap in Nuth. "Ik was wel verbaasd dat het helemaal in Zuid-Limburg was, maar na het dorp te hebben bezocht, besloot ik het te doen."

Kijk & lees meer:

Bijna geweigerd

De beëdiging van Binderhagel als burgemeester ging niet helemaal zonder slag of stoot. Toen hij in zijn bestelwagen op de plek van beëdiging aan kwam rijden, werd hij aangehouden door de politie. "Ze zeiden: 'U kunt niet doorrijden, want hier wordt de burgemeester beëdigd.' Toen zei ik: 'Dat gaat dan mooi niet door, want de burgemeester ben ik.' Toen schaamden ze zich enorm."

Verder noemt hij het een 'geweldige dag'. "De Limburgers hebben mij buitengewoon goed geaccepteerd. Dat komt wellicht omdat de zuidelijke mentaliteit ook eigenlijk lekker Surinaams is", zegt Binderhagel, verwijzend naar zijn geboorteland. Niet iedereen in Nuth was het met zijn benoeming eens, maar dat veranderde tijdens zijn termijn. "Het einde telt, en niet hoe je begint."

Minderheden moeten krachten bundelen

De oud-burgemeester is niet verbaasd dat België nu pas toe is aan de eerste zwarte burgemeester. "Je moet het bekijken als hetzelfde wat vrouwen overkomt. De situatie van mensen met een kleurtje is precies hetzelfde. In de jaren '60 kregen we in Nederland ook pas de eerste vrouwelijke minister. Er is zelfs nog nooit een vrouwelijke minister-president geweest."

Binderhagel accepteert dat het voor minderheden moeizamer gaat om op hoge posities te belanden. "Minderheden moeten daarom hun krachten bundelen om een betere samenleving te krijgen." Toch vindt hij dat ons land al ver is gekomen. "In de Randstad loopt een Marokkaanse burgemeester rond, kijk naar de afspiegeling in de Tweede Kamer... Je ziet dat er allerlei huidskleuren zijn in Nederland. Wij krijgen een fantastisch land."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.